Избрани Новини

Трагедия! 64-годишна живее в дупка изкопана под земята

64-годишна Анета Иванова от Кюстендил живее в дупка под земята от 3 месеца

Тя е прекарала инсулт, дъщеря й я е изгонила от дома им. И за капак - брат й я пребива заради парите от пенсията. Тази история съобщи в. "Вяра".

Анета Иванова живее в землянка, изкопана на метри под земята. Анета се е свряла в най-бедната част на ромския квартал „Изток“ в Кюстендил.

Неволите на жената започват, когато тя получава инсулт. След него тя се обездвижва, не чува и трудно може да се грижи сама за себе си. Осиновената й дъщеря Биляна обаче решава да продаде имота им и гони Анета от къщата им. 

В безпомощно състояние жената отива да живее при брат си – Методи Иванов. Обитава подобие на барака, което е с размери метър на метър.

От viaranews.com заварили Анета в опит да простре дрехите си на дървената врата, с която затваря „дома си“. Стаята, която обитавала, пък била по-зле от кучешката колиба на двора. Вратата й се затваряла с тел, а по пода имало опаковки от всякакъв вид лекарства, които жената е вземала през тези три месеца. Одеялото на кучето било по-добро от нейното. В колибата на кучето ходи и по нужда.

„Нема кой да ми помогне, аз съм самичка. Немам батерии и за слуховия апарат сега. Не съм яла от снощи, много ми е мъка. Аз немам къща, нищо си немам“, казва през сълзи възрастната жена.

Възмутени от случващото се съседи на Анета сигнализират общественика и бивш кметски наместник на квартала Стефан Лазаров. Той е отнесъл документите на Анета Иванова в ТЕЛК. От там лично председателят на комисията д-р Янева се заела със случая и обещала още в петък жената да бъде освидетелствана на място, тъй като е трудноподвижна.

"Грехота е да живее в тази дупка. Досега такъв тежък случай не съм имал. Виждате подът е земя, дупка на метри под земята. Страшно е. Взимам трина от училището в квартала, за да може да си пали печката. Храна й давам от вкъщи. Вчера отнесох две кебапчета, вафли и каквото мога“, казва общественикът Стефан Лазаров. Той вече е получил уверение, че на жената ще бъде назначен и социален асистент, тъй като не може да се обгрижва сама.

Дъщерята на 64-годишната Анета категорично отказва да се погрижи за майка си. Изхвърля я на улицата преди 3 месеца и не желае да има нищо общо с нея. Сега Биляна е семейна, живее при свекърва си и има едно дете. За съдбата на жената, която я е отгледала, обаче нехае. „Анета трепереше върху Биляна. Гледаше я като писано яйце и ето сега какво направи. Анета е вдовица, няма никой около нея“, казва Стефан Лазаров.

Някога Анета е работила в бившата Вакуумна фабрика, в Бобов дол и къде ли не. Цял живот се е мъчила, за да изкарва пари и да изхранва нея и дъщеря си“, казва още общественикът.

„Много ми е трудно. Това не е живот. Откъде да намеря пари, за да се справям? Нямам баня, нямам тоалетна, страшна мизерия е. С бастуно вече три пъти падам. Брат ми – Методи Иванов, много ме бие и тормози. Взима ми пенсията. Една стотинка не ми дава. Вчера ме хвана и ме хвърли на леглото като куче“, споделя 64-годишната Анета Иванова.

Тя усеща страшни болки в сърдечната област от миризмата на земя и мизерята, в която живее. Нищо чудно да е развила и пневмония, твърдят близки нейни съседи.

Стефан Лазаров призова всеки, който има възможност, да помогне на жената. Тя се нуждае от дрехи, чаршафи, домашна посуда и обзавеждане. Очакванията са до седмица-две проблемът с 64-годишната Анета Иванова да бъде разрешен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов