Избрани Новини

Девойки сменят носиите с кожи

В последните години една нестандартна за другите региони на страната мания обхвана момичетата в община Разлог

Девойките масово сменят народните носии с кукерските кожи, за да участват маскирани в карнавала навръх 1 януари и на състезанията в България и чужбина.

„Страшно е напоследък. Момите дори са по-запалени от момчетата. Непрекъснато шием костюми от кожи за нежния пол. Традицията се превръща в мания в нашия град и околните села. Все повече девойки носят наравно с мъжете тежките чанове и кукерските премени", твърдят шивачи на кожи в Разлог, цитирани от "Стандарт". За най-малките момченца и момиченца, които са по 4-5 години, кукерските костюми излизат до 500 лева. За възрастните цената скача на поне 3000 лева.

„За един пръч преди 3 години се броиха 1740 евро, само за едно животно се дадоха почти 3500 лева, тъй като дължината на косъма му бе над 75 сантиметра. Но за момичетата са нужни кожи с по-малък косъм, за да са им по-леки премените", споделят кукери от Разложкия край. Тук да си кукер е призвание, начин на живот. Облечеш ли кожите, то е за цял живот. Тръпката и меракът да участваш в маскарадните игри никога не си отиват.

По тези земи страстта, лудостта в добрия смисъл на думата, се предават от бащи на синове. А сега вече и от бащи на дъщери, от дядовци на внучки. Затова традицията на кукерските игри е жива, въпреки че никак не е лесно да си кукер. Нито пък е евтино. Истината е, че стотици мераклии в населените места на община Разлог не жалят пари, за да участват в кукерските игри. Те искат да бъдат сред най-атрактивните кукери в различните надпревари.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов