Избрани Новини

11 казана курбан хапнаха на храмов празник в симитлийското село Крупник

Църквата „Св. Архангел Михаил” в село Крупник е единствената в България кръстокуполна и корабна

Тя е строена през далечната 1935-та година от майстор Раденко, родом от кюстендилското село Трекляно. По традиция на Архангеловден, край храма в центъра на селото се събират стотици миряни.

Днес отец Величко  отслужи света литургията в храма, след което деца от неделното училище изпълниха църковни песнопения, стихове и молитви. Стотици миряни дойдоха да се преклонят и да се помолят за здраве и благоденствие. След литургията в чест на празника на Архангел Михаил, отец Величко отслужи водосвет и с шествие обиколи храма и на всеки  негов ъгъл бе произнасяна молитва за защита на храма и населението, пише simitli.info. Кметът на Крупник Григор Дуев, общинският кмет Апостол Апостолов и заместник кметът Евгения Георгиева, запалиха свещ и опитаха от курбана, който  бе приготвен специално за празника в единадесет  казана.

Храмът в Крупник носи името на Св. Архангел Михаил, осветен е на 21 ноември 1935 година от неврокопския митрополит Борис. Иконите и стенописите са от 1935 година, дело са на майсторите от банско-разложката школа. През 1985 г. е облицован отвън с нареченски бигор, придаващ му жълтеникав цвят.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)