Избрани Новини

Горанов: "Виктория" да бъде продадена като действаща банка

Като министър на финансите първостепенно е да гарантирам, че обезпечените влогове ще стигнат до своите собственици, и то максимално бързо, подчерта той

Добре е търговска банка “Виктория” да бъде продадена като действащо предприятие. Това е мнението на финансовия министър Владислав Горанов, разпространено от пресслужбата на ведомството.

“Другият сценарий за нея е тя да продаде активите си с кредитния портфейл, който се различава значително от този на КТБ, след което да отвори, да върне привлечения ресурс, ако вложителите искат да го изтеглят, и да продължи да действа като собственост на КТБ към доброволна ликвидация.Преценката дали да бъде продавана банката като действащо предприятие, или да мине към доброволна ликвидация, е на БНБ, уточни той.

“На всички ни се иска максимално бързо справедливостта и всички лоши практики в КТБ да излязат на бял свят. Но за мен като министър на финансите първостепенно е да гарантирам, че обезпечените влогове ще стигнат до своите собственици, и то максимално бързо”, заяви Горанов.

Според него банковата криза е отминала “дотолкова, доколкото проблемът в КТБ вече е зад нас и занапред ще бъде решаван в рамките на действащия закон”. “Мисля, че няма абсолютно никаква причина за недоверие в банковата ни система и ще видите как в съвсем скоро време пазарът ще го оцени като доходност”, каза той.

Актуализацията на бюджета е не само ключ към решаването на проблемите на отделните бюджетни системи, а и ще даде отговор на въпроса, свързан с увеличението на лимитите на дълга. Те ще помогнат за изплащането на гарантираните вложения в КТБ. Актуализацията на бюджета ще бъде внесена до края на следващата седмица, а малко след това и проектът за бюджет за 2015 г. Така до края на годината двата проектозакона ще бъдат приети.

Длъжни сме да решим и казуса със затлачени плащания в някои системи и, от друга страна, да узаконим увеличението на лимитите на дълга, за да можем да подпомогнем Фонда за гарантиране на влоговете с необходимата ликвидност, каза Горанов.

До десет дни вложителите в КТБ ще подпишат договор с разследващата швейцарска компания ССI, която трябва да установи кой е виновникът и поръчителят на фалита на Корпоративна търговска банка, каза вчера пред БНР Божидар Томалевски от Инициативния комитет на вложителите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов