Избрани Новини

Кметът и посланик Избастин Темиртай откриха консулство на Казахстан в Благоевград

С пищна церемония и червен килим в Благоевград бе открито почетното консулство на Казахстан

Лентата бе прерязана  от кмета д-р Атанас Камбитов, консула на Казахстан в България Н. Пр. Тамиртай Избастин и почетния консул Митко Солаков. Офисът на консулството ще се помещава в зала „22 септември” на площ от 126 кв.м. 

На тържественото откриване присъстваха Неврокопският митрополит Серафим, народните представители Даниела Савеклиева, Георги Андонов, Михаил Миков и Кристиян Вигенин, председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков, зам.-областният управител Костадин Дурчов, директорът на ОД на МВР- Благоевград Васил Митов, кметове от Благоевградска област, ректорите на висшите учебни заведения в Благоевград, общински съветници, представители на дипломатически мисии и други.

„Изключителна чест за нашия град и за мен в качеството ми на кмет е да открия днес консулството на Казахстан в Благоевград. За първи път в историята на нашия град се открива дипломатическа мисия. Това е пример как разстоянията и отношенията между два народа могат да бъдат сближени“, каза кметът Камбитов в приветственото слово и увери дипломатите с думите „ Вие от днес сте част от Благоевград!“

„Избрахме Благоевград, защото е икономически, културен и образователен център на Югозападна България“, заяви посланикът на Казахстан Избастин Темиртай. Той благодари на кмета Камбитов за неговото добро отношение и за предоставеното помещение. Посланик Темиртай показа удовлетворението си от разширяването на връзките между двата народа и изрази радостта си от възможността повече казахстански студенти да посещават курортите в  Банско, Сандански и региона.

Почетният консул Митко Солаков увери присъстващите, че ще работи за по-добър бизнес комфорт и бизнес сътрудничество с Казахстан.

На фона на изпълненията на ансамбъл „Пирин“ гостите разгледаха снимки от необятната територия на 17-милионния Казахстан.

Решението за ситуиране на Поченото консулство в благоевградската зала „22 септември” бе гласувано от съветниците през месец октомври.

Консулският окръг ще обхваща областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин, Ловеч и Плевен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов