Избрани Новини

Вандали рушат детска градина в Благоевград ... всеки понеделник

Двор превърнат умишлено в сметище, разрушена мазилка, изкъртени табели и разбити врати

Това е картината която виждат почти всеки понеделник работещите в детска градина №11 в Благоевград. Заведението е разположено в ромската махала на града и е посещавано само от деца от този произход. Въпреки това техните по-големи събратя умишлено рушат общинската собственост. Това алармира директорът на ЦДГ №11 Елена Бояджиева, цитирана от е-79.com.

„Не мога да разбера защо тези хора не искат да разберат, че детската градина единствената обществено-значима сграда в този квартал. Тя е тяхна детска градина. Посещава се от 100 деца само от ромски произход. Непрекъснато рушат, непрекъснато създават проблеми, непрекъснато замърсяват. Миналият понеделник отворихме сградата с ключар, тъй като бяха деформирали всички ключалки. Започнали са да измъкват и табелата, която е работа по проект. Тази седмица заварваме двора в невъзможно състояние. Непрекъснато разрушават фасадата на сградата, която е една от първите сгради, които бяха санирани“, сподели възмущението си пред E79news Елена Бояджиева - директор на ЦДГ №11. 

Тя сподели още, че се помага по всякакъв начин на децата. Целият екип на детската градина, който не се е сменял от 20 години правят всичко възможно за тези деца.

„Те са прекрасни деца. Те са деца на България. Още какво трябва да се направи. Това е което питам ромската общност, с нейните правителствени, неправителствени организации, които искат съвместно с нас да работим за тях. Ние работим за тях. Те са наша кауза. Искаме да ги образоваме. Искаме да им помогнем, колкото можем. Много сме огорчени и не мога вече да мотивирам екипа си“, каза още г-жа Бояджиева.

Въпреки че детската градина е първата в Благоевград, снабдена с камери за видео наблюдение, заловен извършител на погромите все още няма. На поредния сигнал подаден от директорът на детското заведение, от МВР са я посъветвали да постави осветление в двора.

„Нашите играчки – катерушки, пързалки, всичко е подвижно. Нищо не може да остане в този двор, което да не бъде откраднато. И не за да бъде употребено, това което най-много ме наранява, а за да бъде изхвърлено, за да бъде направена някаква щета. На кой?!?…. На техните деца“, недоумява Елена Бояджиева.

Бояджева не еднократно е провеждала родителски срещи, на които е обсъждан проблема с рушенето на сградата. До сега обаче резултат няма.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)