Избрани Новини

Подготовката за празника на Св. Мина към края си

Бригада миряни разчистват „строителната площадка” на новия параклис на Св. Мина край село Мечкул

Утре, на 11-ти ноември е православният празник Св. Мина, светецът чудотворец, покровител на семейството. По традиция, на празника миряни от симитлийска община се събират на курбан в местността край скалния ансамбъл, извисяващ се над Кресненското дефиле, в полите на Пирин.

През последната година и половина с доброволен труд и със средства, дарения от миряни, от община Симитли и лични дарения на общинския кмет Апостол Апостолов, се изгради параклис. Божият храм е граден върху някогашно тракийско светилище. По предания и легенди, мястото там е свещено. Има данни, че някога, в древността, е имало тракийска лечебница. Намира се точно до скалния ансамбъл, който се извисява над Кресненското дефиле. Светата обител е в прочутия скален град, кръстен от местните Пиринският Стоунхендж, съобщава simitli.info.

В навечерието на празника, кметът Апостол Апостолов запали свещица за здраве под малката бетонна стряха, която до днес маркираше святото място. И огледа строежа на новия храм. Миряни, работещи и в неделя по строежа край храма, коментираха, че годината ще бъде добра и богата. В късен следобед в неделя теленце се родило в стадото крави, които пашували по поляните край параклиса на „Св. Мина”, което е добра поличба. До святото място има „пробит” и проходим за автомобили път. Концесионерите на открития рудник край Ракитна съдействали за маркирането на пътя до храма. Веднага след празника ще започне и изографисването на храма.

Утре за първи път ще се отслужи празнична литургия в новия параклис. За първи път и камбанен звън ще огласи полите на Пирин в деня на Св. Мина. Камбаната е дарение от кмета Апостол Апостолов. Днес управникът на село Мечкул Христо Димитров събора бригада миряни да разчистят строителните остатъци около храма

На 11-ти ноември по обяд стотици ще се съберат на поляните край храма, ще седнат на обща трапеза с вкусен курбан за празника на Св. Мина, познат като светецът на желанията, покровител на семейството.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)