Избрани Новини

Днес почитаме Свети Мина - Покровителя на семейството

Свети великомъченик Мина е бил египтянин

Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан през III - IV век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и гнусни жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалиникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван - бит с волски жили, тялото му стъргано с железни куки, обесен с главата надолу. Накрая воините отсичат главата му, запалват огън и хвърлят в него многострадалното му тяло. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Чудесата, сторени от Свети Мина

Ахиерейският наместник Отец Тошко от Ботевград с радост споделя една случка, която доказва силата на светеца. “Преди време моята майка ослепя с едното око. Започна да не вижда с и другото. Една сутрин тя ни сподели, че на сън й се явил свети Мина и казал в коя болница трябва да отиде и при кой лекар, за да се излекува. Оказа се, че и нейна приятелка беше сънувала подобен сън. Последва операция на окото и майка ми оздравя. Така че Бог и свети Мина помагат на всички, които повярват истински в тях, а не се отдават на пазарлъци, както е направило циганчето в приказката. То помолило Господ да му помогне да се нахрани и обещало, че ще му запали една голяма свещ. Господ помогнал на детето. Но след като се нахранило, то казало: “Господи, защо ли ти е такава голяма свещ?!”

Една жена на име София отивала да се поклони на Светеца, но по пътя я срещнал войник, който завързал коня за крака си и хванал жената. София дълго се съпротивлявала и когато силите й привършвали, помолила Светеца да я спаси. В този миг конят се подплашил и побягнал, повличайки след себе си войника. Огромна била изненадата на самозабравилия се войник, когато конят спрял точно пред храма на великомъченик Мина.

Свети Мина закриля самотните жени и женската чест (необвързани и вдовици).

Свети Мина помага при откриване на изгубени вещи.

Свети Мина помага за правилното решаване на проблеми от различно естество и намиране на душевен покой.

Лекува различни заболявания - да проходят немощни, да проговорят или оправят говора си заекващи.

На младоженците предрича щастлив брак (затова в Обрадовски манастир се намира иконата на неговия помощник свети Фанурий).

Честване на Свети Мина

Празникът на свети великомъченик Мина, определен от Българската православна църква е на 11 ноември.

Светите обители на свети Мина в България

Обрадовски манастир "Свети Мина" край София, в който се намира чудотворната икона на светеца и чудотворната икона на свети мъченик Фанурий (27.08.) - помогнал на много хора да намерят най-подходящия партньор в живота си.

Свети Мина (Кюстендил) в която в нощта срещу 20 януари с верига от домашно огнище и с два катинара е заключен владишкия трон на Дионисий Кюстендилски. Тази акция придобива невероятен отзвук из цялата страна, а фанариотската Цариградска патриаршия става за повсеместен смях по българските земи в навечерието на учредяването на българска екзархия.

Източник: bg.wikipedia.org



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)