Избрани Новини

Вълци нападнаха стадо край Джерман, убиха 7 кози

Вълци нападнаха стадото кози на брата на директора на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов - Иван Атанасов, и натръшкаха 7 от животните

Иван Атанасов отглежда 70 кози във ферма в дупнишкото село Джерман. В събота пуснал животните на паша в планината, когато отишъл да прибере стадото, открил 7 кози с прегризани гърла. От страх стадото се разпръснало и някои от козите били намерени в землището на съседното село Смочево. 30 от козите не бяха открити и вчера. Иван Атанасов не бе открит в Джерман, тъй като беше излязъл с цялото си семейство да търси изчезналите животни.

„Моите козички Мая и Миленка ги пасях със стадото на Иван Атанасов”, разказа баба Димитричка, цитирана от struma.bg. „Досега вълци не са нападали животните ни. Миналата година глутницата върлуваше в съседното село Смочево, вълците изядоха там 7 жребчета. Сега са нападнали козите на Иван, страхувам се да качвам козите по-нависоко в планината, където има паша, вместо тях вълците могат да нападнат мен и да стана курбан. Има много ловци в селото, трябва да направят хайка и да ги убият”, заяви 81-годишната Димитричка Костова.

Петър Петров, бивш миньор, сега пенсионер, сподели, че отглежда 30 кози по европроекти, майка му току-що бе изкарала стадото на паша. „Купих една кутия пиратки, с тях ще се браним от вълците, дал съм на майка ми десетина, ако усети, че козите са неспокойни - да хвърля пиратки, за да стресне вълците. Обмислям вариант да купя газов пистолет и така да отбранявам животните и себе си. Ловните дружинки не правят пусии за вълци, тъй като от няколко години не получават нищо, когато убият вълк, а допреди време ловецът, убил вълк, получаваше един кубик дърва за огрев и 50 лв.”, допълни Петров.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов