Избрани Новини

Ново отделение за образна диагностика откриха в „Свети Мина”

Мисия Пловдив

11-11-2014, 16:15

Снимка:

bnr.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Цялото изследване на пациента вече трае 5 минути

Съвременна техника за близо 1 милион лева има в новооткритото отделение за образна диагностика на МБАЛ „Свети Мина” в Пловдив. Звеното започна работа на патронния празник на лечебното заведение – денят на светеца-чудотворец и покровител на семейството. 

Новото отделение е снабдено с модерен рентген и с многодетекторен компютърен томограф – 16 слайдов прецизен скенер за диагностициране на широк спектър заболявания, обясни управителят на болницата д-р Борис Джурджев. Цялото изследване на пациента включително времето за набиране на информацията трае не повече от 5 минути, а болният получава за улеснение гласови команди от уреда, разказа доцент Георги Хаджигеоргиев, обучил голяма част от скенеристите в пловдивско. 

От ръководството на бившата Първа градска болница припомниха, че процесът по създаване на ново отделение за образна диагностика започна преди 4 години, когато управител беше доц. Георги Йорданов. Част от средствата бяха осигурени от Община Пловдив, а изграждането на звеното се забави и от констатцията, че сградата на МБАЛ „Св. Мина” представлява паметник на културата. 

Не можеше да се прави преустройство дори на старата кухня на лечебното заведение, където сега са съвременният скенер и рентген, спомниха си лекари от болницата. От името на Районната лекарска колегия председателят д-р Георги Кръстев подари на МБАЛ „Свети Мина” икона на закрилника на българите Св. Иван Рилски, като пожела да сме „лечимо болни”. 

На откриването пловдивският кмет Иван Тотев поздрави мениджърите на болницата, че са успели да се справят с бюрокрацията и да създадат ново отделение в момент, когато у нас се закриват лечебни заведения, като коментира, че от години здравното министерство е „под всякаква критика”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов