Избрани Новини

Бактерии строят сгради? Защо не!

Бактерията - новият зелен строителен материал

Има бактерия, която се среща често в почвата, но и с която могат да се строят сгради. Необходими са подходящ тор, хранителни вещества и температура от 30 градуса по Целзий.

"При тези условия бактерията започва да се развива, започва да се размножава. За да направим цимент, е необходимо определено количество бактерии. След 3 часа на ферментация сместа е готова", обясни биологът Пиеро Тяно.

След това към нея се добавя пясък, отпадъци от цимент и стрити оризови люспи. Такива са съставките, но, за да се получи вълшебната смес, са важни пропорциите.

"Много е важно да се знае точната плътност на бактериите в сместа. Вече знаем, че по - голямата плътност не означава непременно повече здравина. Дори напротив, при определени условия, ако в сместа има прекалено много бактерии, това може да намали здравината на крайния продукт. Така че трябва да намерим най - подходящия брой клетки за производството на цимент", коментира химикът Линда Уитиг.

Направените досега тестове показват, че този продукт има добра еластичност и устойчивост. И напълно отговаря на критериите за "зелен строителен материал".

"Всички наши суровини са от отпадъци. Така че ние нямаме допълнителни разходи. Например, не ни се налага да извличаме и да транспортираме варовик, който се използва при производството на обикновения цимент. С нашата технология се спестява и много енергия”, обясни минният инженер Лаура Санчес.

"Обикновеният цимент се произвежда при много високи температури – обикновено около 1400 – 1500 градуса по Целзий. А това означава използването на много енергия. При нас е необходимо единствено да се размножи бактерия и то при 30 градуса. Разликата е огромна", заяви екодизайнерът Джеймс Стюарт.

Предимствата безспорно са много. Според екипа от европейски учени до десетилетие бактериите ще започнат да крепят сградите на Стария континент. Необходимостта от такъв материал все повече нараства, като се има предвид, че пет процента от въглеродните емисии в атмосферата са причинени от производството на стандартния цимент, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов