Избрани Новини

Кметът Камбитов: Дай Боже догодина да направим първа копка на нов православен храм

Символът на вярата в Благоевград - храм „Въведение Богородично”, отбеляза 170 г. от освещаването му

Кулминацията на честването се състоя в Регионален исторически музей. Сред официалните гости бяха Неврокопски митрополит Серафим, кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, областният управител Димитър Димитров, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, Епископ Даниил Драговитийски, викарен епископ в епархията на САЩ, Канада и Австралия, издателят Иван Гранитски и др., информират от пресцентъра на общината.

”Вярата е онази обединителна сила, която ни е запазила през вековете. Може би няма друг народ, при който вярата, писмеността и духовността, ръка за ръка да са изиграли толкова значителна роля в неговата история. Храмът е мястото, където човек търси размисъл и помощ. Храмът е и уединение, но и единност. Пример е начинът, по който е построена църквата „Въведение Богородично”, каза в тържественото си слово кметът д-р Атанас Камбитов и изрази съжаление, че днес липсва обединение на хората. „Ние ще продължаваме да  строим нови храмове. Изградихме Кръста, параклиса на Свети дух. Дай Боже догодина към септември, октомври да имаме възможност да направим първата копка на голям втори православен храм, защото го дължим на тези след нас”, допълни д-р Камбитов и завърши с пасаж от Светото писание, според което човек каквото и да поиска в молитва, ако вярва, ще го получи и ще се сбъдне. „Бъдете здрави и Бог да пази нас, Благоевград и България!», пожела кметът.

„Храмът „Въведение Богородично” през всичките 170 г. е бил  духовното сърце на Благоевград, което трябва да продължи да разпалва вярата в нашите деца”, каза митрополит Серафим и пожела да се обединят силите за построяване на един още по-голям и красив храм

Поздравления отправиха още зам.- министърът  на младежта и спорта Калин Каменов и издателят Иван Гранитски.

Програмата продължи с доклад на тема „Ролята на църквата „Въведение Богородично”, поднесен от уредника в РИМ Елена Александрова. Арх. Костадин Сандев разказа за архитектурната характеристика на храма. Бе прожектиран и филм, посветен на историята на църквата. Възпитаниците на Неделното училище с ръководител Велиана Зашева впечатлиха с молитвата „Отче наш” и песнопения. Финалът поставиха танцьорите от ансамбъл „Бисер” с ръководител Красимир Низамов.

По- рано в празничния ден отец Андон Шавулев отслужи вечерна молитва.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)