Избрани Новини

Едва 60 петричани се изследваха за рядка болест

Повечето от явилите се на прегледите са ловци и собственици на домашни кучета

Едва 60 от очакваните над 200 души от община Петрич се изследваха доброволно и безплатно за рядкото заболяване висцерална лайшманиоза. Повечето от явилите се на прегледите са ловци и собственици на домашни кучета. Медиците така и не са могли да използват всички 200 проби.

„Не можем да накараме никой насила да дойде и да се изследва. А положението при нас е тревожно. Инициативата бе на кметското ръководство, като целта ни е да се действа превантивно за ограничаване на заболеваемостта", заяви кметът на община Петрич Вельо Илиев, цитиран от "Стандарт".

Южният град е ендемичен район по отношение на болестта. През последните десет години там са регистрирани 27 случая на заразени с опасния вирус хора. Специалисти от столицата през изминалата седмица взеха кръвни проби на място, а изследванията ще се правят в Националния център по паразитология. Резултатите ще помогнат за установяване нивото на заболеваемост сред местните жители. Консултантите по паразитни болести проведоха срещи и с личните лекари в общината. По време на кампанията се изследваха хора, които са в контакт с домашни животни.

Висцералната лайшманиоза поразява вътрешните органи на човека. Инкубационният период е дълъг и трудно се открива. Заболяването се причинява от паразит, който се развива в организма на кучета, овце, коне и гризачи. Предаването пък става чрез насекоми, най-често комари. През лятото община Петрич на няколко пъти третира с препарати всички зелени площи в града и съседните села.

„Ще организираме пак такова изследване, защото искаме повече хора да проверят дали не са носители на опасното заболяване. Експертите установиха, че проблемът е най-вече в домашните кучета, от тях се заразяват стопаните им", увери градоначалникът на Петрич.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)