Избрани Новини

Тютюнджии гонят купувачи заради ниска цена

Стопаните искат поне 6 лв. за килограм тютюн

Представители на гръцка фирма бяха изгонени от Хаджидимово от местни тютюнопроизводители. Причината за крайните действия на стопаните е, че търговците им предложили едва по 4 лева за килограм тютюн. Никой не пожела да си даде продукцията.

„Търговците разбраха, че е по-добре да се омитат от града ни. Това се е случило и в други селища. Не може да се подиграват с нас и труда ни. Надеждите ни са в другите фирми. Истината обаче е, че хората нямат пари, пълнят тефтерите с вересии по магазините. В един момент няма да имат избор и ще си дадат тютюна за жълти стотинки", заяви тютюнопроизводителят Иван Сабахлъков, който е сред учредителите на най-новото сдружение на тютюнджиите „Басма", цитиран от "Стандарт". Другият огромен проблем е забавянето на изкупната кампания. В повечето населени места в Неврокопския край фирмите дори не са раздали чулове и кашони на стопаните, за да приберат в тях продукцията.

„Държавата абдикира от нашите проблеми за пореден път. Сигурно ще ни изкупят тютюна чак след Нова година, но тогава качеството ще падне и ще ни дадат не повече от 4-5 лева за килограм. А реалната цена трябва да е от 6 лева нагоре. Как в Северна Гърция получават по над 4 евро за същия тютюн? А ние два пъти по-малко", споделя Сабахлъков. В същото време у нас работата е много трудоемка, все още се мъчим с „Белчо и Сивушка", а в южната ни съседка имат необходимата техника, допълва тютюнджията. Стопаните се стягат за протести и за блокиране на пътищата в региона. Недоволството назрява почти навсякъде. Много тютюнджии разчитат единствено на тютюна за доходи и на практика не са вземали пари от миналата Нова Година. Сега има опасност да останат без средства за наближаващите коледни и новогодишни празници.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)