Избрани Новини

РЗОК-Благоевград по следите на "мъртви души", пациент едновременно в болница и стоматология

РЗОК Благоевград започна спешни проверки по сигнали за липса на пациенти по легла държавните и частни болници от областта

Контрольорите ще проверяват защо и как са лекувани пациенти по клинични пътеки, които са приети в болницата само за ден и след това са изпращани за домашно лечение. Такъв е случаят с пациент, който по едно и също време е бил на зъболечение и на легло в клиника.

Проверка ще установи кой е изпратил за домашно лечение пациента, след което при нарушение болницата ще бъде сериозно санкционирана. Подобни сигнали има и в момента вървят проверки, увери директорът на РЗОК – Благоевград д- р Румен Кондев, цитиран от struma.com. В същото време се проверяват и стоматолозите в цялата област, при които също има драстични нарушения. Не са малко случаите, в които се оказва, че при посещение в кабинет на стоматолог, пациентът получава информация, че е използвал полагащите му за годината лечения на зъбите, без дори да си е отварял устата при зъболекар.

Освен задълженията с проверка на документи, контрольорите на здравната каса напоследък започнали да отбелязват в отчетите си някои наблюдения, като повечето засягат хигиената в болниците, която според тях е под всякаква критика. Проверки ще има постоянно, за да се установи дали пациентите са на място, или се прави опит за източване на касата, увери д-р Кондев. В същото време през следващата седмица ще започнат изплащанията на парите за клиничните пътеки от месец октомври, както и парите за джипитата. Преди два дни депутатите гласуваха 100 млн. лева допълнително за Здравната каса.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов