Избрани Новини

Депутатите поканиха Москов в парламента, за да разсее съмненията за ебола

След успокоителния доклад на Москов, депутатите започнаха работа

Здравният министър Петър Москов даде извънредна пресконференция в парламента, за да разсее съмненията за пациент с ебола в страната, които се появиха вчера след телевизионен репортаж. Той ще се срещне и с премиера, за да се започне масивна информационна кампания за ебола. Ще бъде обучена гранична полиция, за да знае за какво да следи.

"Държавата и правителството се справиха с тази криза, отчете и пред депутатите министър Москов. 11 часа е продължила кризисната ситуация. Всички екипи работеха като добре смазана машина", коментира Петър Москов. Със случая са били ангажирани министър-председателя, председателя на НС, кметът на София, шефовете на големите болници.

"Поуките се отнасят до това, че властите ни са разбрали, че лице идващо от Сиера Леоне е на наша територия, едва когато то е потърсило медицинска помощ. Това обаче не е пропуск само у нас, а в цяла Европа", допълни здравният министър. Затова ще се работи по информационна кампания, за да знаем кога да натиснем „паник бутона", както и ако е ебола, как да се реагира и кой трябва да бъде уведомен.

"Още в 17.30 часа МЗ се свързва с болница Токуда, където е бил съмнителният пациент и издал препоръки за действие. Директорът на РЗИ е натоварен да направи пълно епидемиологично проучване на случая. 12 лица са имали пряк контакт с лицето, 13 пък са били в индиректен контакт с него в болницата. 5 от контактните лица са напуснали Токуда, но за тях бързо са установени имена и телефони", стана ясно от коментара на здравния министър.

"Беше задействан целия протокол за реакция при евентуална тежка заразна ситуация", изтъкна Москов. Издадена е министерска заповед за изолация на всяко лице, за което има съмнения, че е било в контакт с пациента. Предпочитам да бъда обвинен в свръхреакция, отколкото да допусна и най-малката възможност за разпространение на такава инфекция на територията на България, каза здравният министър. Трима от пациентите, напуснали Токуда, са издирвани съвместно със СДВР.

С другите двама, напуснали болницата, власите са се свързали веднага. От издирването на полицията е установен единият от тримата търсени пациенти. Прекратено е издирването на останалите двама, след като са излезли резултатите и стана ясно, че ебола у нас няма. В

19.11 часа е стартирало вирусологичното изследване на съмнителния пациент.

Към 21.30 са получени в МЗ първите резултати от клиничната му картина. Те не са съдържали категорични данни за вирусна инфекция. Препоръчани са следващи медицински действия.

Сред изолираните в Токуда е имало бременна жена, като за нея са положени всички грижи. В 03.45 са постъпили окончателните добри резултати, които категорично отхвърлят възможността за ебола", подчерта той.

Докладът на министър Москов успокои депутатите и те продължиха да се трудят над правилника си за работа в 43-тото НС.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов