Избрани Новини

Хуманитарна гимназия отбеляза Деня на християнското семейство

Животът

21-11-2014, 14:00

Снимка:

ХГ "Св.Св. Кирил и Методий"

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Представиха интересни факти за живота на именити търновски фамилии

С домашно приготвена пита и червени ябълки, учениците от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” отпразнуваха Деня на християнското семейство. Дванадесетокласниците запознаха по-малките ученици със символиката на празника, а всички възпитаници на гимназията получиха малка книжка с Новия завет.

Гост на събитието беше Надка Василева- етнограф от Регионалния исторически музей във Велико Търново.  Със специално подготвена мултимедия тя представи на учениците интересни факти за живота и домовете на именити търновски фамилии.

Възпитаниците на гимназията изслушаха с интерес житейския път на художника Николай Павлович, нарисувал известния портрет на Анастасия Златарска, съхранен от дъщеря и в София. Надка Василева сподели и интересни факти за Стоенчевата къща, по известна като „Къщата с маймунката”. Вълнуващо за учениците беше да станат съпричастни и със съдбата на Константин и Димо Сарафови. Особен интерес сред гимназистите предизвика и живота на видния търговец Методий, основател на първото колоездачно дружество в България.

Празникът завърши с почерпка пред трапезата, а учениците споделиха, че приятната атмосфера на днешния ден е предпоставка за сплотяване и отключване на доброто във всеки един



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов