Избрани Новини

29 "златни" и "диамантени" двойки повториха брачните си клетви в Дупница

Поздрави ги "вторият" им кум кметът Методи Чимев

В Деня на християнското семейство Дупница вдигна грандиозни сребърни и златни сватби. 29 двойки младоженци се врекоха във вярност след десетилетия брак, информира struma.com.

Кумът кметът М. Чимев ги благослови и дари на емоционална церемония.

29 дупнишки двойки отпразнуваха юбилеите си по случай 50 и 60 - годишен семеен живот. На специално тържество в Ритуалната зала на града всеки един от тях положи подписа си в летописната книга на града, която бе въведена от миналата година, когато бе дадено началото на тази нова традиция - точно в Деня на християнското семейство.

23 "златни" и шест "диамантени" семейства отново засвидетелстваха своята любов. "50 и 60 години семеен живот са изключително много. Семейното огнище се пази толкова години само с любов, разбирателство и уважение, а вие сте показали, че притежавате тези добродетели. Бъдете живи и здрави и предавайте на младите поколения най - важните закони на дългия семеен живот. Семейството е най - святото, а вие сте примери за това. Бъдете стожери на най - голямото богатство - да имате човек до себе си и предавайте разковничето на следващите поколения", обърна се към юбилярите кметът на Дупница Методи Чимев. Той дари всяка двойка с подаръци и специални за случая плакети.

По стара българска традиция бе направено и символичното предаване на "тайната на дългия семеен живот" през поколенията. Една от двойките, празнуващи "диамантена" сватба, предаде на "златни" юбиляри сладка пита с мед и червен пипер, които от своя страна я предадоха на най - младото дупнишко семейство, което сключи брак преди 5 дни.

Тортата за всички бе разрязана от инж. Чимев, който влезе в ролята на "втори кум", както го обявиха някои от семействата. Той пък получи ръчно изработена картина с всички шест герба, които е имала България, от един от празнуващите художник. "Дарявам я на нашите съграждани чрез вас, г - н кмете. Благодаря от името на всички нас тук, а посланието, което върви с този дар, е посланието на всички нас, семействата от 20 - и век, към всички поколения от 21 и следващите векове", обърна се Попов, след което остави и посланието "България я има от векове, направете така, че да пребъде во веки веков".

Танцьорите от фолклорен танцов ансамбъл "Актавис" с ръководител Воин Войнов поздравиха празнуващите, като част от тях се включиха и в народните хора. За доброто настроение се погрижи и местната група за стари градски песни “Ноктюрно". След общата снимка за спомен и за историята на тази нова традиция всички празнуващи се отдадоха на спомени на коктейла, организиран от общината.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)