Избрани Новини

Оставят гърците да довършат магистрала "Струма" между Сандански и Кулата

Oчаква се спиране на процедурата по прекратяването на договора

Гръцката фирма "Актор" най-вероятно ще дострои отсечката лот 4 от АМ "Струма" между Сандански и Кулата и договорът с нея няма да бъде прекратен, съобщава struma.com. В момента се водят преговори, съобщи източник от пътната агенция. От регионалното министерството казаха, че в момента нямат официална позиция по случая, защото сега се проверяват документите внесени от "Актор". Преди няколко месеца строителите имаха претенции за 38 млн. лв., но сега са ги намалили наполовина - до 18,5 милиона. Според експерти обаче процедурата по прекратяването на договора не е анулирана, но се очаква това скоро да стане. Причината е, че никой няма сметка от търсене на нов изпълнител на лота и от водене на дълги съдебни спорове със стария. Това носи рискове от проваляне на проекта и загуба на евросредства за страната. "Не е лошо, че старият изпълнител ще довършва отсечката, иначе процедурата много ще се усложни. Всичко ще мине през съд и нов конкурс и има риск да връщаме евросредства”, смята изпълнителният директор на Камарата на строителите в България (КСБ) Иван Бойков. "За да няма повече подобни случаи, изходът е в правилния мениджмънт на търговете. След това трябва да се проверяват цените, записани в офертите. Все пак част от материалите в строителството са борсови стоки и лесно може да се установи дали предложението не е дъмпинг”, предложи той.

"Камарата преди време изрази твърдата си позиция да бъде прекратен договорът за лот 4”, каза председателят на КСБ Светослав Глосов. "Ако беше българска фирма, това отдавна да е направено. От друга страна обаче, това не може да стане много лесно защото рискуваме нещата да се замотаят и сроковете за строителството да бъдат изпуснати”, поясни той.

Според източници от АПИ на последните срещи от "Актор" са изразили готовност да завършат 15- километровата отсечка от аутобана. Големият проблем на строителя е доставката на инертните материали. Те разглеждат два варианта за решаването му. Единият е камъните да се карат от кариери в съседна Гърция, а вторият - с влакове от района на Благоевград.

За другата отсечка от "Струма" - между Дупница и Благоевград, вчера строителният министър Лиляна Павлова обеща да бъде завършена след година.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)