Избрани Новини

Държавният архив решава бъдещето на 30 000 декара гори

Документи от Държавния архив ще решат изхода на делото за спорни гори

Горските масиви открай време са в землището на разложкото село Елешница, но осъмнаха преди 8 месеца като собственост на съседната община Белица. С решение на служба „Земеделие" 30 000 декара горски масиви – иглолистни и широколистни, се сдобиха с нов стопанин. Собствеността им бе сменена въз основа на царски указ от 1936 г.

Община Разлог веднага предприе мерки, за да спре съдебното решение. Сезирана бе и прокуратурата, тъй като има съмнения за корупция. Районен съд – Разлог обаче отказа да отмени скандалното решение и държавното обвинение го протестира в Окръжен съд – Благоевград. Там ще бъдат представени документи от Държавния архив, които доказват, че въпросните горски площи са в землището на село Елешница. „Гората е в нашето землище, а е присъдена на община Белица. Това е абсурд. Ще протестираме до дупка", категоричен е кметът на селището Сашо Мицин, цитиран от "Стандарт". През 2001 г. населеното място преминава от община Белица към Разлог. Според издаден указ на президента селището се присъединява към новата община с всичките си активи, включително и с горите.

„Никой от нас не е очаквал, че гори на наша територия може да се признаят за собственост на друга община. Вече водим консултации с юристи. Ние като община също ще водим съдебна битка, за да защитим нашата собственост. Законът е на наша страна, чакаме насрочване на делото", коментираха от кметството в Разлог.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов