Избрани Новини

Нова напаст! "Вълчи език" плъзна в Петричко

Нахални странни вълци с клепнали уши и бели гърди атакуват селата

След като се отървахме от “синия език” по домашните животни ни нападна друга напаст, “вълчи език”, с тревога сподели пред БНР кметският наместник на петричкото село Яково, Велин Иванов.

„Нахални странни вълци с клепнали уши и бели гърди атакуват селото ни от няколко седмици, както и съседните села. Вече намерихме две прасета изцяло оглозгани, както и няколко кози и овце, теле и едно магаре бяха изядени от вълци. Хората, които са видяли “нашествениците” досами къщите си разтревожено споделят, че това не са местни вълци. Да не би да са пуснати от някой резерват от Македония, границата с която е съвсем наблизо, споделят ми  хората. Влизат направо в дворовете, кучетата ни не могат да се справят с тях“, разказва кметският наместник.

За появата на тези странни хищници в самите села спомагат и поголовно изсечените гори, и последвалото обрастване на гората с храсталаци. Това затруднява вълците да се забелязват отдалече и да се отстрелват от ловците.

„Не вярваме тези вълци да ни ги пускат от развъдници в Македония. Възможно е новата порода вълци да са хибрид между многото бездомни кучета и познатите горски вълци“, обясниха природозащитници.

Местните ловни дружинки трябва бързо да се организират и да започнат отстрелване на хищниците. Населението в селата намалява, а с тях намаляват и домашните животни. Намалял е и дивеча в гората, затова вълците освирепяват от глад и навлизат в самите дворове на къщите. Така природозащитниците посочват и друга причина за нашествието на странните вълци.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)