Избрани Новини

Двайсетгодишен младеж срещу плаващата пластмаса

Боян Слат с идея за "капани" сред океаните

Той стана най - младият носител на глобалния приз на ООН за вдъхновение и действия за подобряване на околната среда – признание за идеята и упоритите му действия. Младежът е от Холандия, а името му е Боян Слат.

Той се прочу в TED - инициативата за масово споделяне на находчиви идеи. Преди година, когато беше на 19, Боян убеди публиката, че решението за почистване на океана се крие в самия океан, тоест в теченията. Те сами могат да докарват пластмасовите останки от човешката дейност в плаващи мрежи, разположени на подходящи места и прикрепени към плаващи платформи, които ще се захранват от слънчева енергия. Така пластмасовите частици, които се разлагат с хилядолетия, могат да бъдат събрани бързо и да влязат в повторна употреба на сушата.

"Никога няма да можем да почистим докрай и последния килограм пластмаса. Но ние се фокусираме в зоните, където има най - голямо струпване на пластмасови остатъци. С нашата система искаме да покажем, че за 10 години можем да почистим близо половината от Голямото тихоокеанско пластмасово сметище", казва Боян.

Спиралата от течения в северната част на Тихия океан е образувала зловещ, почти невидим континент близо до повърхността на водата. Своеобразната пластмасова супа методично трови и убива водния свят. Опасност, насочена и към сушата.

"Учени от програмата на ООН за околната среда са изчислили, че цената на замърсяването с пластмаса е минимум 13 милиарда долара годишно. Така че това е и икономически проблем. Пластмасовите частици и химическите съединения попадат в хранителната верига в океана, а оттам достигат и до хората. Ето защо проблемът засяга и здравето им", отбелязва новаторът.

Критиките към метода на младия Слат са насочени към дълбочината, на която действа неговата система. Боян обаче твърди, че голяма част от пластмасовите частици се носят близо до повърхността на водата, където ще бъдат разположени неговите плаващи мрежи. Изглежда само практиката може да покаже кой е прав.

"Ние очакваме да започнем същинското почистване. Но аз съм невероятно щастлив, че нашата работа вече получава голямо признание. Искам да напомня, че това е екипна работа и да благодаря на стотиците хора, които ни помагат и които вече са свършили немалко", казва още Боян.

20 - годишно момче се изправя срещу плаващата пластмаса, за да вдъхнови хората за едно – да пресекат порочния поток, който излива всекидневно замърсители в реки, езера и морета, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)