Избрани Новини

Що е то слънчева велоалея?

Отговорът търсете в Холандия

Ако едното събираемо е слънце, а другото велоалея, какво ще е равенството? Слънчева велоалея. Отговорът поне в Холандия е такъв. В ниското кралство се появи първата в света велоалея, която произвежда енергия от слънчевата радиация. Върху 70 - метровата настилка са монтирани соларни панели. Покритието над тях осигурява достатъчно добро сцепление с гумите, така че велосипедистите не се притесняват от подхлъзване или падане.

Стен де Вит: "Най - иновативното в тази пътека е горният слой, защото той съчетава няколко функции. Трябва да е прозрачен, защото светлината трябва да преминава през него до соларните клетки, които са отдолу. Но в същото време, трябва да е устойчив и достатъчно грапав."

Соларната пътека е част от най - натоварените велоалеи в Холандия. Тя е свързана с електропреносната мрежа. Произведената от нея енергия се подава директно към системата.

Стен де Вит: "През последните три седмици ние произведохме 140 киловатчаса. За тези метеоролигични условия това е доста задоволителен резултат."

Край пътеката има монтирани станции за зареждане на електрически велосипеди. Ако проектът се окаже успешен, в Холандия ще започнат да строят и соларни пътища за колите.

Хенк Камп, министър на икономиката: "Нашата цел е пътищата да започнат да произвеждат енергия, която да се използва от електромобилите. Панелите ще превръщат слънчевата светлина в електричество. То пък ще зарежда електромобилите."

Това не е прищявка, а рационално решение на енергийните проблеми. Холандия е една от най - гъсто населените държави в Европа.

Стен де Вит: "Това е площ, която се използва. Така че не е нужно допълнително пространство, пътеката няма да навреди на околната среда. И ако в бъдеще успеем да постигнем целта си, електрическите коли да се захранват от самия път, то това ще бъде голяма крачка по отношение на устойчивата мобилност."

В кралството велоалеите са дълги 25 хиляди километра, а общата дължина на автомобилните пътища е над 140 000 километра. Създателите признават, че засега цената на пътеката е прекалено висока. 70 - метровата отсечка струва около 3 милиона евро. Създателите й обаче са убедени, че през следващите 5 години ще разработят по - евтина настилка, предаде БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов