Избрани Новини

На лов за мехурчета

В тях се крие тайната как да се избави светът от вредния въглероден диоксид

Преследване на мехури северно от Сицилия. На Еолийските острови се крие тайната, която ще даде на учените отговор как човечеството да се избави от произведения от него въглероден диоксид. Спасителният вариант може да се окаже процес, при който въглеродният диоксид се инжектира под морското дъно.

"Нашата идея е да предотвратим отделянето на въглероден диоксид от заводите в атмосферата. За това го улавяме и го съхраняваме в геоложки формации. По принцип това може да се прави и на сушата, но релефът на Европа е такъв, че е по - добре съхраняването да става под морското дъно", обясни геологът Клаус Уолман.

Неизвестното обаче е дали тази технология ще навреди на околната среда и ако това се случи,  какво ще се стане с живота в морето. Затова учените черпят опит директно от природата. И по - точно от Еолийските острови. Архипелаг с вулканичен произход, под който има естествено натрупване на въглероден диоксид.

"Тук има много организми, които са се приспособили към средата. Това е зона, където въглеродният диоксид се отделя по естествен начин, зона, в която обикновено киселинността е по - ниска в сравнение с други места", коментира Чинициа Де Витор.

Преследване на мехурчетата… улавянето и затварянето им в специална кутия. По този начин учените следят промените, които настъпват с въглеродния диоксид под морското дъно.

“Разработихме специална кутия, която измерва големината на мехурчетата. Осветяваме задната част на кутията, това после ни помага да измерим мехурчетата с компютърна програма. Информацията ни е необходима, за да изследваме скоростта на мехурите, техният размер", обясни морският биолог Лиза Виелщедте.

От мехурчета на Еолийските острови учените ще разберат през кои сезони и къде е най - подходящо да се инжектира въглеродният диоксид под морското дъно. Спасителен вариант, който на теория е възможен. Последната дума обаче е на природата. От нея зависи дали ще допусне недрата й да се превръщат в складове за въглероден диоксид, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов