Избрани Новини

Ще се чества ли 50 - годишният юбилей на хандбала в Благоевград?

Организацията по празнуването удари на камък

Организацията на чествания по повод 50 - години организиран хандбал в Благоевград удари на камък, информира struma.com. Идеята на основоположниците на хандбалния спорт в областния център Божидар Багашев и Иван Пелтеков за отбелязване на кръглата годишнина остана без реализация. Двамата доайени на този спорт имаха прекрасните намерения да съберат състезатели и треньори от различни поколения точно за половинвековния юбилей. Много са имената на състезателите и наставниците в спорта с най - малката кожена топка, които са дали много за развитието на този спорт в града.

Освен Багашев и Пелтеков трябва да отбележим и имената на Любен Марчев, Михаил Янакиев, Христо Ставрев, Димитър Керемедчиев, Драгомир Радулов и др. Носители на медали с различен блясък са женския отбор на "Пирин", който става шампион през 2001 и 2005, четири пъти вицешампион и три пъти бронзов медалист, печели купата през 2001 година, юношите на "Пирин", които печелят титлата през 1972 и 1981 година, юношите на "Интер", които също станаха шампиони и мъжкия отбор на "Интер - Академик", който е бронзов медалист в турнира за купата. В класирането по медали от 1061 година насам женския отбор на "Пирин" заема престижното пето място в България от общи 25 отбора участвали в шампионата през различни периоди.

Плеяда от качествени състезателки защитават цветовете на "Пирин" и националния отбор на България като Софка Арабаджиева, Анжела Вангелова, Аделина Павлова, Ваня Стоилов, Симона Запрянова, Любима Ласкова и др. През Благоевград в определен период преминаха звездите на българския хандбал Росица Бъкарджиева и Анна Бирюкова. Треньор на тима бе най - титулуваният наставник в родния ни женски хандбал Христо Коев.

За първи път "Пирин" намира място в елитния шампионат при жените през 1977 година. Първото официално състезание по хандбал в областта, тогава окръг, се провежда през май 1963 година в Благоевград. В него участват отборите на Петрич, "Академик" - София и "Ботев" - Пловдив, а именно този турнир поражда импулс за организирано начало на този спорт в града, което става година по - късно. След половин век обаче няма кой да отбележи тази знаменателна годишнина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов