Избрани Новини

Ясна е схемата за източването на парите на санданските педагози

Ощетени са 290 педагози, членове на взаимоспомагателната каса

Източването на парите от взаимоспомагателната каса на педагозите в община Сандански е ставало с подписа на председателя на управителния съвет Райна Трайкова, информира  struma.bg. По схема е източена касата, като са ощетени 290 педагози, членове  на ВСК. Оперирането със сметките в банката е ставало само с подписа на Райна Трайкова, парите са теглени от касиера Блажа Николова и срещу подпис са предавани на одобрените учители. Това съобщиха членове на управителния съвет. Те само са одобрявали молбите на кандидатите за заем от ВСК. Сумата, отпускана като кредит от ВСК, е била до 3000 лева, затова членове на управителния съвет останали изключително изненадани, след като установили, че  на имена на техни колеги са отпускани суми над 3000 лева със знанието на председателя Р. Трайкова и касиера Б. Николова.

Педагожката Камелия Палкова е получила сума в размер на 19 000 лева. Това е станало, след като на името на нейни колеги, учители от гимназия "Яне Сандански" е разрешаван кредит по 3000 лева, след това всички пари са предадени накуп на Палкова със знанието на председателя Р. Трайкова. Управителният съвет не е бил информиран за огромния заем.

Любопитен е фактът, че учителите доброволно са предали одобрените им суми от ВСК на Палкова с уговорка тя да ги възстанови в рамките на срока, за който е одобрен съответният кредит. На проведеното инфарктно общо събрание, на което новоизбраният председател на ВСК Венета Царева е запознала колегите си със ситуацията и липсата на пари в касата, К. Палкова е подписала декларация и е обещала, че ще възстанови парите в рамките на 4 години.

Друг интересен факт е, че облагодетелствани със суми над 3000 лева са били учители и служители от гимназия "Яне Сандански", чийто зам. директор по това е време е бил председателят на ВСК Р. Трайкова. Стана известно, че преди четири месеца управителният съвет е настоявал за финансова ревизия на документацията на касата пред тогавашния председател Райна Трайкова. Тя обаче е отказала да се направи ревизия, като е уверявала, че няма проблеми и всичко е под контрол. След излизането й в пенсия и избора на нов председател на ВСК са констатирани сериозните нарушения и липсата на оборотни средства.

Протоколът от общото събрание и документацията на ВСК са предадени на независим финансов одит. До месец ще стане известно какви са нарушенията и как 300 - те членове на ВСК ще търсят правата си.

На проведените две общи събрания на ВСК Р. Трайкова не е присъствала, на последното събиране на управителния съвет обаче е взела участие.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)