Избрани Новини

Глутница вълци удущи над 20 овце в Якорудско

Глутница вълци нападна и удуши над 20 овце от стадото на Салих Табан в Якорудско

Нападението на хищниците е станало преди 3 дни в семейната ферма, която се намира в местността Блаца над село Черна Места, пише вестник „Струма“. Досега Салих Табан е намерил 20 удушени овце, които са били пръснати по поляните около фермата, но заяви, че има още, тъй като той все още не е обходил по-далечните места, за да ги намери. Шокът от преживяното и загубата на част от стадото се отразило върху здравословното състояние на неговата съпруга Емине, която след страшната нощ вдигнала кръвното на 220, наложило се лечение.

Минимум 4000 лева са загубите на семейството в резултат на вълчите набези. За преживяното собственикът Салих Табан разказа:

"Рано сутринта около 03.30 часа кучетата започнаха да лаят. Излязохме със съпругата ми, но овцете ги нямаше. Оградата беше изпочупена цялата, тръгнахме да ги търсим по баира, но със страх, малко по-нагоре започнахме да намираме трупове. Част от стадото, което открихме, го прибрахме, другите овце ги нямаше. На сутринта станахме рано и тръгнахме да ги търсим, открихме 20 удушени овце, но липсват още от стадото. Не съм имал време да ги търся, а и съпругата ми се разболя, вдигна много високо кръвно и трябваше да се погрижим за нея. Все още не съм броил колко овце са останали в стадото, за да кажа точния брой на липсващите. Набези тук се случват по-често, но мерки не се предприемат, за да се предотвратят. Миналата година също вълк ми удуши жребче, а само тази година в Якоруда има десетки подобни случаи. Загубите за нас са доста големи, дори започна да ми минава през ума да се откажа от животновъдството", сподели Салих Табан, съсипан от сполетялото го.

 

От набезите от мечки и вълци са пропищели почти всички стопани в Якоруда, но те вече дори не алармират институциите, защото никой не им обръща внимание и не се взимат никакви мерки.

"Цяла нощ не спим от тези вълци - казаха етървите Рафие и Атидже Ризови и допълниха: Налага ни се да си пазим добитъка денонощно. Миналата година дойдоха вълци на обора ни и изядоха едно конче. Щом чуем, че се разлаят кучетата, веднага ставаме, хвърляме пиратки, чукаме с капаци от тенджери, за да ги изплашим. Тук основното препитание на хората е животновъдството, защото безработицата е страшна. Държавата трябва да започне да изтребва вълците, иначе има вероятност да слязат и в града. Крайно време е да се предприемат някакви мерки, защото ние не можем да се справим сами", заявиха двете жени.

Десетки са случаите на удушените животни през тази година в Якоруда. Жертва на вълчите набези са стадата с овце, младите кончета и телета. От местната ловна дружинка също са безсилни, тъй като нямат право да организират хайки, не могат да ловуват извън определените ловни полета.

"Набезите много зачестиха през последната година, тези овце са удушени през нощта, но сме имали случаи и на нападение през деня. Хората идват и се оплакват на нас, но ние сме безсилни. Ако вълците са в ловните полета, където ние ловуваме, имаме право да ги отстрелваме, но ако са в района на Горското стопанство, там нямаме никакви правомощия, а стигнат ли района на парка, там вече е абсолютно забранено да ловуваме, Трябва да има разрешение от министерството, за да организираме хайки и отстрел на вълците, ако популацията им е завишена", каза председателят на ловната дружинка в Якоруда Малин Маркошев.

Стопаните споделиха още, че вълците не се страхуват от хората. Убедени са, че са се появили нов вид вълци, кръстоска между куче и вълк, които са по-едри. Следите, които оставят от лапите си, са много по-големи от тези на обикновените вълци.

За нападението над стадото на Салих Табан не бяха запознати нито от Общинска служба "Земеделие", нито в общината, нито в Горското стопанство в Якоруда.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)