Избрани Новини

България и Македония в общ проект за „Зелено бъдеще за нашите деца“

Проектът е на обща стойност от 499 342 евро, от които 255 187,90 евро са за въвеждане на енергоефективни мерки

На 25 ноември в Берово, Македония кметът на Община Гоце Делчев участва в пресконференция за представяне на проект „Зелено бъдеще за нашите деца“, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество „България-Македония“.

Пресконференцията бе открита от кмета на Община Берово Драги Наджински, който представи на присъстващите граждани и медии дейностите по съвместния проект. Присъстваха директорите на двете детски градини – г-жа Мариана Костадинова на ОДЗ „Джани Родари“, гр.Гоце Делчев и г-жа Фимка Кофчегарска, директор на детска градина „23 август”, община Берово.

Проектът е на обща стойност от 499 342 евро, от които 255 187,90 евро са за въвеждане на енергоефективни мерки в ОДЗ „Джани Родари“, гр.Гоце Делчев, информират от пресцентъра на общината. Останала сума е за сходни ремонтни работи за подобряване на енергийната ефективност на детска градина „23 август” в община Берово, Македония. Строителните работи включват саниране на сградите, чрез направа на топлоизолация, подмяна на дограми, топлоизолация на покриви и сутерени, монтаж на слънчеви колектори, подмяна на остарели чугунени радиатори с нови алуминиеви, подмяна на осветлението с ново енергоефективно, преминаване към изгаряне на природен газ в ОДЗ „Джани Родари“ и биомаса/пелети в македонската детска градина. След изпълнението на проекта се очаква да се реализира икономия от средствата за отопление, да се повиши топлинният комфорт за децата и персонала в детските градини. Над 60% от необходимата топла вода ще се осигурява от новите слънчеви колектори, а останалата от газовия и съответно пелетния котел. В рамките на проекта ще се проведе и обучителна кампания сред децата и техните родители на тема „Ранно обучение в опазване на околната среда“. Всички дейности по проекта трябва да приключат до месец май 2016г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов