Избрани Новини

Охранител осъди Рилския манастир за извънреден труд

Охранител осъди Рилската света обител заради неизплатен извънреден и нощен труд за времето от 2011 до 2013 г.

Ръководството на Рилския манастир отказало на охранителя Николай Димитриев да му плати 3958.65 лв. за допълнително положен от него труд, след като подал молба за напускане. Бившият манастирски гард завел дело в Дупнишки районен съд, което спечелил. В решението на дупнишките съдии се казва, че Рилската света обител дължи на бившия си служител сумата от почти 4000 лв. за положения от него извънреден и нощен труд.

По време на делото станало ясно, че тъй като постоянно имало недостиг на хора в охраната на манастира, на Димитриев му се налагало да поема извънредни смени, заради което за времето от февруари 2011 година до ноември 2013 година е положил общо 1722 часа нощен труд и 950 часа извънреден труд.

„Да се нахраним или да отидем до тоалетна нямахме време, като застъпим сутрин, смяната ни продължава до другата сутрин, някой път нямаш време едно кафе да изпиеш”, разказал пред съда потърпевшият, пише struma.bg.

Адвокатите на обителта се опитали да обяснят, че през нощта охраната почти нямала работа, а през пролетта, есента и зимата след 19.30 часа почти няма посетители в манастира, така че може да се каже, че нощните часове били почивни за охранителите. Според нормативните документи обаче, след като човек не може да разполага свободно с времето си и е задължен да присъства физически на работното си място, то той е на работа, заради което светите отци дължат заплата на охранителя си.

Според съдебните експерти лихвата за забавеното плащане на труда на охранителя ще му донесе допълнително 598.65 лв., както и законната лихва върху присъденото възнаграждение. Освен това манастирската управа ще трябва да плати и около 400 лева разходи по съдебното дело и 500 лв. адвокатски хонорар на защитника на Димитриев.

Решението на дупнишките съдии бе потвърдено от състав на Кюстендилски окръжен съд с председател съдия Красимир Бамбов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)