Избрани Новини

В Добринище възкресиха вековна църква от пепелта!

При ремонта и възстановяването на храма са спазени всички църковни канони

Буквално от пепелта жителите на град Добринище възкресиха вековна църква. При ремонта и възстановяването на храма са спазени всички църковни канони.

„Светата обител бе спасена от разруха с помощта на местните хора и на свещениците. Гордеем се с нашето дело. Защото целият град пое инициатива за възкресяването на църквата, която е построена в далечната 1684 година. До 1944 г. е била действаща, но после е затворена от комунистите", заяви кметът Китан Галчев, цитиран от "Стандарт". Строителството е е приключила, завършено е и изографисването. Монтиран е куполът на светата обител, миряните са готови за дълго чаканото отваряне на храма. Той вече може да посреща миряни – направени са иконостасът, владишкият трон, олтарът. „Чакаме само Неврокопския митрополит Серафим да инспектира работата ни и да реши на коя дата ще освети църквата. Надяваме се, че това ще стане в началото на следващата година", разкри градоначалникът.

В храма „Света Богородица" хората отново ще се молят за здраве и благоденствие. Кметът ще поиска от митрополит Серафим отпускането на един щат за служител, който да обслужва вековния храм, да продава свещи и да се грижи за чистотата в района. Причината е, че в църквата още сега прииждат почти всички гости на Добринище от страната и чужбина, за да видят храма. Ще има голям наплив от миряни в нея, затова трябва непрекъснато в църквата да има човек, който да обслужва посетителите, категорични са жители на Добринище.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)