Избрани Новини

В Дъбрава борят студа с домашна ракия

В благоевградското село Дъбрава не се страхуват от зима и болести

Местните хора не се дават на студа и грипа. 

Те отдавна са измислили лек срещу минусовите температури и болежките. Населението от около 80 души, пръснати в над 15 махали, знае, че с производство на домашна ракия и вино всичко ще е наред през зимните месеци. Край селището има хиляди декари лозя и те осигуряват не само течен еликсир и препитание за селяниите, но и лек срещу коварните болести. Хората тук не се плашат от зимата и грипа, щом има какво да сложат в бъчвите, пише "Стандарт".

Затова всяка година копаят лозята си, че да изкарат достатъчно количество и от грозданката, и от еликсира на боговете, твърди кметският наместник Росен Георгиев. Хубавата ракия е мехлем за душата, помага срещу болест и криза, скука и нерви, казват жителите на Дъбрава. "Пийнеш една чашка и се успокояваш. Но за нас е железен принцип никога да не прекаляваме с алкохола, да не преминем мярката", бързат да уточнят те. Не близват кръчмарска ракия.

„Нито има кръчма в селото, нито имаме нужда от друго питие, ползваме само родно производство", кълнат се мъжете в селото. В благоевградското селище отдавна няма нито магазин, нито заведение. Тяхната функция е иззета от казаните за ракия. Всички са се запасили с вино и ракия. В Дъбрава пък няма къща, в която да не се кътат поне 40-50 литра люта ракия и 150 литра вино.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов