Избрани Новини

Кирил Калфин помога за решаване на проблема с водоснабдяването на гробищен парк в Големо село

Ще съдейства за отпускане на допълнителна бройка за читалище в Бобов дол

Народният представител от ГЕРБ Кирил Калфин проведе открити приемни в Бобов дол, Големо село, Сапарева баня и с. Овчарци. На организираните срещи жителите от двете общини поставиха редица въпроси както от личен характер, така и от обществено значение. Голяма част от поставените проблеми се отнасяха до дейността на местната власт. По време на приемния ден в Бобов дол се постави въпросът за отпускането на допълнителна бройка за едно от читалищата в общината. Бюджетът за една година, с който читалището разполага е малък и не може да покрие основните му дейности. "Не бива да се лишават селата и малките населени места от читалищната дейност, защото това е единственото развлечение на хората там. За да има дейност, трябва да има и финансиране, за да са мотивирани да участват хората по един или друг начин", коментира Калфин. Депутатът от ГЕРБ обеща да отнесе въпроса до Министъра на културата, за да се потърси решение. Той припомни, че ПП ГЕРБ многократно е осигурявала безплатен транспорт или е поемала таксите за участие в различни фестивали на читалищни състави от  Кюстендилски регион. Народният представител от ГЕРБ получи и покана от настоятелството на НЧ "Пробуда 1916" за тържественото честване на 40-годишнината от създаването на Женската фолклорна група  към него. На приемната в Бобов дол бе поставен и въпросът за използването на сградния фонд на старите училища, които в момента пустеят. По Закона за народната просвета те не могат да бъдат използвани за друго освен за здравна, социална и учебна дейност. Не може да се продават и отдават под наем. Граждани предложиха да се промени законът, за да се използват и за други цели, ако има инвестиционен интерес. Народният представител пое ангажимент да представи предложението на колегите му в Комисията по образованието и науката, където да бъде разгледано и предложено за обсъждане.

При огромен интерес премина приемната в Големо село, община Бобов дол. На нея присъства и кметът на селото, общинският председател Росица Борисова и организационният секретар Емил Гущеров. Като основен проблем бе поставен липсата на водоснабдяване в гробищния парк на селото. Жителите на Големо село се оплакаха, че от години си носят вода от вкъщи. Калфин обеща да инициира среща със свой колега от региона, за да търсят заедно вариант за решаване на проблема. Получи се и оплакване от работата на Областна дирекция "Земеделие" - от административното обслужване и от това, че на хората им се ползват нерегламентирано земи от трети лица, без да им се заплаща нищо. Бе поет ангажимент в най-скоро време да се проведе втора приемна, на която да бъде поканен  представител на съответната служба, както и областният управител, за да се потърси заедно експертно решение.

Граждани на приемната в община Сапарева баня поставиха въпроса кога ще бъде преасфалтиран главният път през село Ресилово, който в момента е в окаяно състояние. Още същия ден депутатът от ГЕРБ проучи проблема. Оказа се, че проектът е бил включен в програмата "Региони в растеж", но не е одобрен. Отказано е да бъде финансиран и затова през следващата година ще се търсят собствени средства от Областно пътно управление - Кюстендил.

Всеки понеделник народният представител от ГЕРБ Кирил Калфин организира приемен ден в различни общини от областта. Калфин спазва и поетото по време на парламентарните избори обещание да организира приемни и по селата



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов