Избрани Новини

„Симитлия – Древната земя на кукерите’2015” завладява на 10-ти януари

Започна организацията на традиционния кукерски фестивал в Симитли през януари

Маскарадът ще се проведе на 10-ти януари, събота. Зрелищното шоу по традиция ще бъде на стадион „Септември” в град Симитли – мястото, удобно за дефиле на хиляди кукери и двойно повече публика, която да им се радва отблизо, пише simitli.info.

Вече са изпратени покани до кукерските групи- редовни участници от страната и чужбина, към фестивала в Симитли са проявили интерес и групи, които никога не са дефилирали в Симитли, но познават и харесват традицията в Симитли.

Регламентът за участие в „Симитлия – Древната земя на кукерите“ остава непроменен. Фестивалът е отворен за всички желаещи, няма ограничение и за числеността на групите.

Идеята е фестивалът да се утвърждава и дообогатява като пъстра палитра на богатото ни нематериално наследство – кукерските игри, традиции, обичаи и ритуали, свързани със Сурва. Кукерското дефиле, разбира се има и състезателен характер, като групите участват в състезателни категории за цялостно представяне, за пресъздаване на обредна традиция, за индивидуални награди.

Фестивалът е създаден през 2003 година на база желанието на многобройните и многочислени кукерски групи от симитлийска община с безрезервната подкрепа на кмета на общината Апостол Апостолов, сочен като най-верния приятел на кукерите. За дванадесета поредна година кметска администрация поема цялостната организация на фестивала.

За дванадесет години организация на „Симитлия – Древната земя на кукерите“, Симитли стана разпознаваема дестинация за фестивален туризъм, етнолози и краеведи включиха кукерските традиции и обичаи от симитлийска община в свои научни трудове, фестивалът е част от националния календар на министерство на културата... но най-ценното за организаторите е, че кукерската традиция е съхранена, жива е, децата растат с наследството от поколения предци и ще пребъде кукерството.

През 2014 година участниците във фестивала и публиката поставиха рекорд по численост. Зрелищното шоу през януари тази година сътвориха над 4 хиляди участници от 27 кукерски групи от страната и чужбина, осем от които за първи път бяха в „Симитлия – Древната земя на кукерите“. На кукерските традиции, обичаи и ритуали от цяла България се радваха двойно повече в публиката.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов