Избрани Новини

Без домашно произведени храни по ресторантите в Банско

Търговците искат да се разреши влагането на домашни продукти

Собствениците на хотели и места за хранене в Банско и тази година няма да могат да предлагат традиционни ястия и колбаси приготвени с домашни продукти. Това стана ясно на ежегодната среща в началото на зимния сезон с представители на Агенцията по храните и регионалната здравна инспекция, предаде БНТ. От туристическия бизнес ще настояват писмено пред всички държавни институции при следващите промени в закона за храните да се даде възможност на ресторантите в курортния град да могат законово да предлагат приготвени с домашни продукти традиционни местни ястия характерни само за региона.

Според ресторантьорите и хотелиерите в Банско забраната да предлагат на гостите си капама, чомлек, бански старец и други храни направени с домашни продукти пречи на развитието туризма в регион известен с традиционната местна кухня.

„Трябва да се изследва крайния продукт, а не да се отрече технологията на направата на един продукт. Просто трябва да се контролира дали един домашен колбас е качествен и ако е качествен  да се даде възможност той да се произвежда”, каза Малин Бистрин- председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

От областната агенция по храните пък са готови да съдействат за намиране на решение на проблема, но бяха категорични, че на този етап са длъжни да санкционират нарушителите на забраната.

„Тези неща имат две страни. От една страна интересите, които искат да се рекламират такива храни. От друга страна безопасността на гражданите пък които ще консумират тези храни”, кака д-р Михаил Бащавелов- директор на ОДБХ-Благоевград.

Със старта на зимния сезон освен традиционните проверки на агенцията по храните започват и проверки на регионалната здравна инспекция които ще следят дали по заведенията и ресторантите в курорта се спазва забраната за пушене на закрито.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов