Избрани Новини

Фонд ще гарантира бъдещото саниране

Националната програма ще започне от следващата година

Относно Националната програма за саниране на панелните сгради това, което разработваме, е този тип програма да започне от следващата година, чрез създаването на фонд, от който да предоставим финансиране на общините за 100% безвъзмездно финансиране на санирането на големи панелни сгради, защото с тях ще започнем като най-голям приоритет. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Bulgariautre.

„Ще съчетаем това финансиране със средствата, които имаме предвидени по ОП „Региони в растеж” 2014-2020г. ,където имаме и 380 милиона също за енергийна ефективност, така че като съчетаем ресурса да започнем тази мащабна програма”, обясни Павлова.

„В момента правим проектирането на около 100 сгради, които искаме да довършим в рамките на европейското финансиране. Паралелно с това ще възложим на общините на делегиран принцип да изберат проектанти и до лятото на следващата година да се направят необходимите проектирания, надявам се, и да може следващото лято да започнем санирането на първите сгради по новата програма”, посочи министърът.

На въпрос колко е бюджетът за една година Павлова посочи, че около 200 милиона поне ще трябва да бъдат предвидени във фонда за финансиране на общините, има и 300 милиона от европейско финансиране.

„Не го изчисляваме годишно, защото е много важно колко сгради ще бъдат готови.

На въпрос какви разрешителни трябва да издава МРРБ във връзка с „Южен поток” Павлова отговори: „Като всеки инвестиционен процес и отговорността на министерството за одобряване на подробен устройствен план, парцеларен план и разрешение за строеж, такива има издадени от министерството в рамките на предишния кабинет – няма нещо извънредно, което трябва да коментираме. На въпрос дали сега министерството работи с такива разрешителни Павлова отговори, че за всичко, което е в рамките на законно установените срокове, такива разрешителни се издават.

„Променихме законите, за да може тези разрешения да бъдат издавани, така че министерството функционира нормално”, допълни Павлова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов