Избрани Новини

Мерки срещу отпадането на децата от училище

Над 19 хиляди са учениците в страната, които отпадат от учебния процес

Над 20% от учениците в област Кюстендил отпадат от образователната система и не завършват средното си образование, предава БНТ. Това стана ясно по време на дискусионен форум, организиран от Икономическия и социален съвет в Кюстендил. На него бяха обсъдени актуални проблеми, свързани с отпадане на децата от училище, трудовата реализация на преждевременно напусналите образователната система и преодоляването на младежката безработица на местно ниво.

Отпадането на деца от училище се наблюдава в малките населени места и от ромската общност. В Четвърто основно училище в Кюстендил обаче деца от две години почти не отпадат, тъй като е оптимизиран учебният процес, има и помощник - учители. Проблем, за училището остава нередовното посещаване на часове и трупането на безброй неизвинени отсъствия.

“Това пречи да се усвои учебният материал и да са успешни по нататък”, обяснява Стефанка Стойнева – директор на ОУ “Иван Вазов” в Кюстендил.

Над 19 хиляди са учениците в страната, които отпадат от учебния процес и не завършват средното си образование. За да бъде спрян този процес от Икономическия социален съвет предлагат строги санкции за родители. "Родители, които не изпращат децата си на училище, да не бъдат включвани в социални помощи”, заявява Янка Такева – председател на Съюза на българските учители. “Не трябва да бъде включван в програми за обучение на възрастни, не трябва да бъде включван в програми за временна заетост.”

От Икономическия социален съвет предлагат още да има ваучери за социалнослаби семейства, вместо досегашните еднократни помощи за първокласници, защото практиката показва, че родителите харчат парите за други цели, а не за да пускат децата си на училище.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов