Избрани Новини

Лиляна Павлова: Успяхме да възстановим пътя през прохода "Предела“ преди началото на зимния сезон

Откриха ремонтирания път на прохода "Предел"

"Успяхме да възстановим пътя за Банско преди началото на зимния сезон, когато ще има много хора и ще бъде опасно." Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след водосвета по повод пускането на движението по ремонтирания участък от прохода. 950 хил. лв. бяха осигурени от републиканския бюджет за спешните аварийно-възстановителни дейности на отсечката. В продължение на един месец е работено с пълна мобилизация и без почивен ден, за да бъде възстановено движението за Банско в кратки срокове, подчерта регионалният министър. Тя благодари на експертите от АПИ и на изпълнителите и посочи, че на фирмата, която успешно завърши укрепителните дейности, е възложено и зимното снегопочистване в района. Основата на пътя в района на км 15 от пътя Симитли – Разлог е укрепена със 152 пилота. В изграждането им са вложени над 45 тона арматура и 253 куб. м бетон. Поставени са и 112 анкера, за не се окажем отново в аварийна ситуация след топенето на снеговете от предстоящия зимен сезон, каза министър Павлова. За повишаване на безопасността на движението през участъка са монтирани и 136 м ограничителни системи. Второкласният път е единствената транспортна връзка, свързваща общините Разлог, Банско, Добринище, Белица и Гоце Делчев, както и населените места в тях, с областния център Благоевград. Той е и най-пряката и удобна връзка между Северна, Северозападна и Западна България със зимните курорти в Пирин.

След проведени разговори между министъра на регионалното развитие и благоустройството и изпълнителя на ремонта в участъка, фирмата ще съдейства за завършване на основното асфалтиране на улиците в Банско, където се изпълнява проект за водния цикъл на общината. Така ще се обезопаси преминаването на автомобили. Правителството направи необходимата мобилизация, за да бъде подкрепен всеки един от кметовете на общини, в които се изпълняват проекти по Оперативна програма „Околна среда“, за да завършат успешно и да минимизираме  щетата от загуба на европейски средства, каза министър Павлова.

Заради наводнения участъци от републиканската пътна мрежа в областите Хасково и Кърджали са затворени за движение. Колегите ми са на място. Надявам се, на тези места да не се повтори това, което се случи на прохода „Предел”. Ситуационният център в АПИ работи на 24-часов режим. Имаме и пълна мобилизация за зимно поддържане, заяви министър Павлова.

В резултат на падналите обилни валежи на 24 октомври т.г. пропадна подпорна стена при 15 - ти километър на второкласния път Симитли – Разлог и едното платно за движение остана затворено.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)