Избрани Новини

Десислава Танева: Ямбол и Сливен са под наблюдение, язовирите се изпускат контролирано

В община Стралджа са евакуирани 30 семейства

Районите Ямбол и Сливен са под наблюдение, като язовирите се изпускат контролирано. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след като дари риба за Никулден в дом за стари хора, предаде репортер „Фокус”. „Вчера бях в Ямбол, на оперативка на кризистния щаб, който е създаден във връзка с наводненията. За съжаление обстановката остава тежка, валежите продължават. В момента има и евакуирани и около 30 семейства в Община Стралджа. Има наводнени ниви и стопански дворове, но всичко е под контрол и наблюдение”, обясни министър Танева.

„От вчера е задействан Националният план за действия при бедствия при наводнения. Районите Ямбол и Сливен са под наблюдение, като язовирите се изпускат контролирано. Имаме пълна готовност, цялата структура на „Напоителни системи”, наличната техника е готова да реагира при образуване на разливи, а хората в най-рисковите села са предупредени”, допълни тя.

„Има наводнени площи на земеделски производители, дори сутринта докладваха, че в долината на Сливен, в три от селата прасковите са под вода, като там това е основният поминък. Този път също ще има държавна помощ за обезщетяване при пропаднали площи. Областни дирекции „Земеделие” са в готовност, при искане от земеделските производители на място да установят размера на щетите на площите. От там има ред, при който ще получат обезщетения”, каза още Десислава Танева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов