Избрани Новини

Поклон! Отбелязваме 105 години от рождението на Никола Вапцаров

Животът

07-12-2014, 08:31

Снимка:

община Банско

Автор:

BlagoevgradUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Банско почита поета Никола Вапцаров на пети декември

Банско се поклони пред Никола Вапцаров

Стихотворенията му са преведени на над 90 езика

Никола Йонков Вапцаров е български поет, чието творчество е предимно със социална тематика. Превеждан е на редица езици. Единствената цялостна стихосбирка на Вапцаров („Моторни песни“) излиза през 1940 г. Сътрудничил на нелегалната тогава Българска комунистическа партия и активен антифашист. През 1942 г. той е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата, за организиране на подривна дейност срещу немските войски в качеството си на технически помощник на Цвятко Радойнов, ръководител на Централната военна комисия при ЦК на БКП . Посмъртно е амнистиран. В съответствие с политиката и директивите на Коминтерна и БКП е повлиян от идеите на македонизма.

Никола Вапцаров е роден на 7 декември (24 ноември стар стил) 1909 г. в град Банско, тогава все още в Османската империя. Баща му е войводата на ВМРО Йонко Вапцаров, а майка му е Елена Везева, учителка в струмишките села и приела протестантството. Днес името на Вапцаров носят организации, училища, читалища и много други:

Висшето военноморско училище във Варна, където той е учил, Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“, Професионална гимназия по електротехника и електроника "Никола Вапцаров" в Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)