Избрани Новини

Няма чума по дивите свине в Кюстендилско, самолети пръскат срещу бяс

Приключи и втората ни кампания през годината

До момента, през 2014 година няма установени случаи за класическа чума по дивите свине на територията на Кюстендилска област. Приключи и втората ни кампания през годината- декември за залагане на ваксини, с помощта на ловните дружини, каза началникът на отдел "Здравеопазване" към ОДБХ- Кюстендил д- р Емил Гъгнев, цитиран от "Дарик".
Той допълни, че няма случаи на заболяването класическа чума и при домашните прасета в областта.
Предстои ваксинация по въздуха срещу бяс при дивите хищници и по специално лисиците. Кюстендил е една от областите, като погранична, където се извършва такава ваксинация. Графикът, за дните в които ще летят самолетите ще бъде обявен допълнително.
Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов