Избрани Новини

В "американското" село Кочан всички чакат подаръци от САЩ

Който си няма вуйчо владика, нека поне си има роднина в Америка

Това казват с усмивка жителите на сатовчанското село Кочан. И имат основание за тези свои думи. В началото на този месец в селището започна да действа акция „Американската Нова година", пише "Стандарт".

Американската мечта отдавна не е илюзия в това населено място. Над 350 са местните хора, които са легално в САЩ със „зелена карта". И най-важното е, че те за миг не забравят своите родственици в нашето село. Особено в навечерието на новогодишните празници. Тогава към Кочан потеглят на дълъг път оттатък Океана стотици колети с подаръци. А по банков път в сметките на съселяните пристигат финансови средства, за да посрещнат подобаващо Нова година.

„Не е тайна за никого, че нашите „американци" ни помагат много с финансови средства. И на своите родниини и близки, и на кметството. Дават пари за джамията, за училището, за спорта. Не се налага да ги молим. Разберат ли, че имаме финансов проблем, се събират и изпращат необходимата сума", твърди бившият кмет на селището Румен Орачев, който има доста родственици зад Океана.

Повечето от емигрантите са се установили в щата Пенсилвания. В последните 5-6 години и на тях хич не им било лесно в Америка, но пак продължили да пращат пари на своите близки в Кочан.

„На практика гурбетчиите спасиха много семейства тук от глад и мизерия. Защото работа не се намира за всички, тютюнът не се плаща достатъчно добре и някои семейства изнемогват. Получавали сме преводи от САЩ за бедни хора, които дори не са родственици на „американците", разкриват жители на Кочан. И се гордеят не толкова с определението на другоселците за селището – „Американското село", а с трудолюбието и щедростта на роднините си в Америка. И не само на тях, а и на останалите гурбетчии, които са в различни европейски държави. Близо 1000 души от Кочан са зад граница, а в селото останаха да живеят 2500 души.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов