Избрани Новини

Днес е Международен ден за борба с корупцията

Всяка година в световен мащаб за подкупи се харчат 1 трилион американски долара

Международният ден за борба с корупцията се отбелязва всяка година на 9 декември от 2004 г. до днес. Провъзгласен от Общото събрание на ООН с резолюция № A/RES/58/4 от 21 ноември 2003 г. В този ден през 2003 г. в Мексико е открита подписка за Конвенция на ООН срещу корупцията.

Цел на този международен ден, както се споменава в резолюцията на Генералната асамблея, е задълбочаване на разбирането за проблемите на корупцията и ролята на Конвенцията за борбата с корупцията. В резолюцията няма обичайните при такива случаи призиви за масово отбелязване на този ден и провеждането на специални мероприятия.

В резолюция на Генералната асамблея се изразява молба към генералния секретар на ООН да се възложи на управлението на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC) да изпълнява функциите на секретариат на Конференцията на държавите-участнички в Конвенцията. В следващите години в Международния ден за борба с корупцията директорът на UNODC излиза с обръщение. Обикновено с подобно послание по повод други международни дни на ООН излиза с обръщение генералният секретар на ООН.

Всяка година в световен мащаб за подкупи се харчат 1 трилион американски долара.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов