Избрани Новини

Кюстендилски туристи посетиха водопада при село Полска Скакавица

Водопадът е на височина 53 метра

Прогнозата за дъждовно време не уплаши  40 - те туристи от ТД "Осогово" да се отправят към водопада при село Полска Скакавица.

След преход от 3 часа те посетиха и къщата за гости, където бяха нагостени с вкусен боб.

Водопадът е образуван от съвсем спокойна и малка рекичка, минаваща през село Полска Скакавица. Водите достигат до една скала на около 53 метра височина и свободно падат надолу, образувайки изключително красив водопад. Той е обявен за природна забележителност през 1968 година. Вековната борба с природата е създала това магическо място, където милиони капчици се разбиват в скалите и светят с различна светлина погалени от слънцето.

Създават причудливи отражения и невероятна феерия от цветове. В скалите има множество дупки и обрасла растителност. Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски. Гледката там е уникална – снопове вода,  бели пелени се спускат от ръба на скалата, а зеленият губер те успокоява и омайва, споделят туристите. Странно, че името е Полска Скакавица, когато селото живее на ръба на пропастта. Освен с природните си красоти, селото е известно с борческия си дух. То никога не се е примирявало с робския живот. Водело е упорита борба против византийското и турското робство. По време на първото българско царство в Скакавишкия пролом са построени пет крепости. От тях по време на царуването на Самуил  пернишкият деспот Кракра упорито отбранявал пролома,  град Перник и София. Византийският император Василий II на два пъти опитал да превземе крепостите – 991 г. и 1004 г, но бил разбит. По време на турското робство от Полска Скакавица излезли трима хайдути и петима опълченци. Три пъти селото било горено от турците, но никога не било покорено, запазило свободолюбивия си дух и българката вяра.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов