Избрани Новини

Тютюнопроизводителите от Гоце Делчев в събота на протест

Протестът е срещу ниските изкупни цени на тютюна

Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско се организират в събота да протестират срещу ниските изкупни цени, големия процент неплатими количества и многото проблеми, съпътстващи изкупната кампания на тазгодишната реколта, съобщи infomreja.bg.

Организатор на протеста е новосформираната Асоциация на тютюнопроизводителите "Басмъ" с председател Иван Сабахлъков. Проявата е насрочена за 10.30 часа в събота на площада в град Хаджидимово.

"Положението около изкупуването на  реколтата стана нетърпимо. Хората са напълно отчаяни, защото цената на суровината, която изкупуват трите фирми, падна до 4 лева за килограм. Фирмите буквално съсипват производителите с неплатените количества, които достигат вече от 10% до 12% и като теглят чертата, средно за килограм продадена продукция те получават около 3.50 лева за кило", заяви Иван Сабахлъков.

Той сподели, че отначало гръцката фирма започнала изкупуването със сравнително добри цени от 5.50 до 6.50 лева средно за килограм. Освен това и процентът на неплатимите количества бил по - нисък.

След като и другите фирми започнали кампанията, цените драстично паднали. Според Сабахлъков и хората от асоциацията суровината се изкупува на ниски цени, в същото време цигарите непрекъснато поскъпват, което е доказателство за картелни отношения между фирмите.

В момента средната изкупна цена, която дава на производителите в Неврокопско българска фирма, е до 4.80 лв. Новопоявилата се гръцка фирма, чиито експерти са от село Абланица, изкупува на цени до 4.20 лв., а другата гръцка - до 4.50  за кг.

Изкупчиците имат равенство и в неплатимитимите количества, които са изключително високи - от 10% до 12% от произведеното количество, което още повече обезценява труда на  хората, категорични са от Асоциация "Басмъ".

Организацията бе създадена в началото на октомври. Още при учредяването ръководството увери, че тя ще бъде надпартийна и независима. В структурата има адвокати, тютюневи експерти и специалисти в различни области, които да оказват всякаква помощ на производителите.

От ръководството настояват представили на "Басмъ" да участват  в консултативните съвети в Министерството на земеделието и Фонд "Тютюн" за договаряне на изкупни цени, дотиране и други важни за производителите въпроси.

"Ще водим добронамерен диалог с фирмите за постигане на синхрон относно изискванията и претенциите и на двете страни. Никакво помирение обаче с политиците. Предупреждавам ви, че очаквам над всеки един от вас да бъде упражнен натиск под една или друга форма, но се надявам да издържим, както издържахме заедно по площадите и протестите от 2002 г. досега", каза Иван Сабахлъков.

Той е земеделец от Хаджидимово, но е познат в целия Гоцеделчевски регион като бунтар и организатор на протестите срещу ниските изкупни цени на тютюна и високите цени на тока.

"Няма в България сдружение, което да защитава интересите на обикновения производител. Всички са обвързани партийно и корпоративно, според личните интереси. Ние обаче можем и на полето да работим, и да защитаваме правата си, и да изпълняваме задълженията си. Това разделение, което направиха политиците през април миналата година, повече няма да го допуснем. Ще настояваме за равнопоставеност, защото на практика стана така, че по - трудолюбивите бяха ощетени", коментира още Сабахлъков.

В петчленния Управителен съвет на Асоциация "Басмъ" влизат още избраните от общото събрание Горан Атанасов от Свиленград, Илия Калинчев от същия регион, Росен Гагаров от гоцеделчевското село Господинци и Хасан Малаев от село Вълкосел, община Сатовча.

Вчера жителите на сатовчанското село Вълкосел са изгонили оценителната комисия на българската фирма. Търпението на хората преляло заради срамно ниските цени, на които били принудени да предават реколтата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов