Избрани Новини

Спад в нивата на реките в Южна България

Все още не е възможно отводняване в Ямбол и в Елхово

Нивата на реките в южна България започваха да намаляват. Спад има и в нивото на Тунджа край Ямбол и Елхово, но все още не е възможно да започне отводняването на залетите улици и жилища, съобщава bnr.bg.
Трети ден нивото на река Тунджа край Ямбол е паднало за последното денонощие с 11 см, но при Елхово само с 1 см и все още е много над допустимото. От седмица са под вода няколко улици, градският парк, стадионът и хиляди декари обработваема земя. Наводнени са 250 промишлени и жилищни обекта. В мазетата и приземните етажи на над 50 къщи водата стои дни наред. Отводняване не може да се предприема преди нивото да спадне до 3 м и 90 см, а това се очаква да стане в края на следващата седмица. За да започне оценка на щетите, водата първо трябва да се отдръпне.
Остава усложнена ситуацията и в промишлената зона на Ямбол, където и днес някои от фирмите останаха затворени.
Обстановката в Хасковска област след падналите обилни валежи е спокойна и Областният кризисен щаб обяви, че опасността от наводнения е преминала. Нивото на река Марица и е под критичните стойности, няма опасност от преливане на язовир "Тракиец". Въпреки това всички язовири, реки и водоеми остават под наблюдение. Водата в Хасково и община Минерални бани обаче засега не е годна за пиене и готвене.
Повишени са стойностите на показателя "мътност" на водата в Шумен. Затова от Регионалната здравна инспекция препоръчват да не се ползва за питейни нужди в населените места, които черпят от язовир "Тича". Това са Шумен, Велики Преслав, селата Панайот Волов, Белокопитово, Дибич.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов