Избрани Новини

Плетачът от шишарки

Единственият майстор в Турция, който прави предмети от шишарки

Не е единственият на света, който прави подобни предмети. Той обаче е едниственият майстор в Турция на предмети от шишарки. Не е учил занаята, а го е създал сам. Всичко започнало преди десетина години заради глътка чист въздух. Историята на Хасан едва ли щеше да бъде разказвана, ако не беше заразяващото му желание да преоткрие света около себе си, за да намери  смисъл в живота. Независимо от възрастта.
Хасан имал дихателни проблеми и лекарите му предписали  разходки в борови гори. Дългите часове сред природата го вдъхновили. И той започнал да майстори от шишарките различни предмети. Първо се появили малки орнаменти, после чинии, купи, свещници, кошници… Къщата на Хасан бързо се преобразила с предмети от шишарки. Майсторът твърди, че от шишарки може да се изработи всичко. Но като всеки занаят и този си има тайни.

"Използвам само шишарки от черен бор. Събирам ги през юни. После ги суша, подреждам ги по големина", обяснява Хасан и допълва, че по - малките предмети ги прави за ден. За по - големите кошници трябва повече време. Но трябва търпение, много търпение.

Такъв е ритъмът на живот на 79 - годишния майстор. Той обаче не съжалява, че времето му минава в правенето на предмети от шишарки. Твърди, че това го прави щастлив, защото обикновено денят му завършва с изобретяването на красив предмет.

Хасан живее в малко село край Анталия. Продължава да експериментира с шишарки и да прави разнообразни предмети. Отказва да ги продава на големи търговци. Твърди, че подобни предмети не могат да стоят по рафтовете на луксозни магазини.

През последните години майсторът придоби голяма популярност в родината си. Получи признанието – "занаятчия" и покана да преподава в местния университет. Независимо от ангажиментите си Хасан почти винаги е там, в двора на къщата си, надвесен над шишарките. Отдавна е забравил за здравословните си проблеми. Често повтаря, че вече е на 79, но се чувства, сякаш е на 45. Усещане, което личи и от усмивката му, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)