Избрани Новини

В Дупница кипи ремонтна дейност

Подобряват зелената градска среда

В Дупница от няколко месеца кипят ремонтни дейности по проект "Съвременно пространствено оформление и подобряване на зелена градска среда на Централна зона - гр. Дупница", информира struma.com. Общата стойност на основните обекти е 4 999 999,67 лв., като съфинансирането от ЕФРР е 4 249 999,72 лв. Проектът трябва да приключи до 28.07.2015 г. Ръководител на проекта е инж. Калин Станев. Инж. Станев е на 31 години, завършил е ВИАС, специалност "Строителство на транспортни съоръжения". Семеен е, със съпругата му с голямо вълнение чакат първа рожба. Ето какво разкри инж. Станев за проекта:

Проектът свързва рехалибитация на два квартала - жк "Развесена върба" и жк "Дупница", като настилките в тези квартали ще бъдат напълно подновени - изграждане на нови тротоари, преасфалтиране на улиците, разширяване на тротоарите и достъпна среда за хората в неравностойно положение. Към момента квартал "Развесена върба" е почти готов. Изпълняваме двете детски площадки. Те ще бъдат с гумено - калчукови настилки, с детски съоръжения за игра, които отговарят на всички наредби за детските площадки. Настилките на тротоарите са изградени от паваж, изцяло преасфалтирани с два пласта са улиците.

Рехабилитицията започна през септември 2014 г., като за изминалите месеци успяхме да рехабилитираме почти целия квартал "Развесена върба". Изградихме изцяло ново кръстовище на ул. "Княз Борис І", като го превърнахме в кръгово. Всичките тротоари около кръговото са готови. Насочихме се от улица "Свети Иван Рилски" към т.нар. "Минчов площад". Рехабилитацията на тези улици е почти готова, остават само довършителни работи. Целият "Минчов площад", който е около 1000 квадрата площ, е изпълнен с паваж, като бившата стоянка на такситата е вече превърната в паважна настилка - павета върху бетон.

Организацията на обекта е съобразена с това, че някои видове строително - монтажни работи не могат да се изпълняват в студеното време. А именно - асфалтовите работи, някои видове бетонови работи, които минусовите температури и влажното време не позволяват да се изпълняват. През тези месеци, които са по - студени, ще наблегнем на изпълнението на тротоарите, бордюрите, ще започнем да навлизаме в следващия квартал жк "Бистрица", като тротоарните настилки ще се изграждат върху пясък и няма проблеми да се изпълняват в студено време. През март месец, когато температурните разлики ще бъдат подходящи, ще започнем с асфалтовите работи.

Ще сменим и целия водопровод в жк "Дупница". Там ВиК мрежата не е рехабилитирана от 30 - 40 години и е в доста лошо състояние, което при една такава рехабилитация на настилките следващи ремонти биха нарушили нашата работа. А пък проектът има устойчивост 5 години. Неудобства и недоволни граждани винаги ще има, но след като видят крайния резултат, гражданите ще стигнат до мнението, че рехабилитацията на града не само е била наложителна, но и много красива в окончателния вид.

Предстои възлагане на допълнителни два квартала в града - жк "Велчова завера" и триъгълната градинка, която е зад жк "Дупница", но те най - вероятно ще бъдат възложени през 2015 г., съобщи инж.Станев.

Общата цел на проекта е повишаване на привлекателността на гр. Дупница, подобряване на физическата и жизнената среда с оглед осигуряване на добро качество на живот, достъп до основни услуги, нови възможности за икономическо и социално развитие, опазване на качеството на околната среда. Стремежът на местната власт е този проект да осигури по - добри условия за живот и работа, създаване на условия за отдих и рекреация в рамките на тяхната жизнена среда (квартала) за преодоляване на демографския срив, осигуряване на по - достъпна архитектурна среда, стимулиране на туристическия интерес към град Дупница и привличане на нови инвеститори, с което да гарантира устойчиво развитие на местната икономика.

Заместник - кметът по европроектите Kрасимир Георгиев заяви: "Няма как да не сме доволни от възможността да реализираме такъв проект. Все пак той обхваща реално една трета от инфраструктурата на Дупница и е съотносим към всеки жител или гост на града. Да, в момента Дупница е една огромна строителна площадка, което създава трудности, но без да разбутаме къщичката си, няма как да стане по - красиво и комфортно.

Не мога да не отбележа, че срещаме разбиране и у нашите съграждани за дискомфорта, те оценяват, че това се прави за всички нас. По време на ремонтните дейности възникват, разбира се, допълнителни въпроси и коментари, които веднага се разглеждат и вземаме решение. Абсолютно всяка седмица целият екип, който работи по този проект, прави оперативни срещи и коментира извършеното и предстоящото в следващите дни.

Този проект е много важен за визията на Дупница и това е причината да бъдем критични, включително и към нас самите. Разбира се, всеки сигнал от жители разглеждаме най - подробно и използвам възможността да благодаря на хората за съпричастността и будната гражданска позиция. Работи се качествено и с бързи темпове, като фирмата - изпълнител не само спазва сроковете, които е заложила, но дори ги изпреварва с 10 - 12 дни, а някъде и повече. Всекидневно се следи работата по обектите и забележките ни се отстраняват своевременно.

Очакваме в началото на лятото, след приключване на проекта, Дупница да бъде по - красив, по - модерен и по - приятен град за живеене".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов