Избрани Новини

Тъмничари негодуват срещу заплати от 450 лева

Служителите в затворите остават с най-ниските заплати в сектор "Сигурност"

750 лева с всички надбавки средномесечно, а при постъпване - едва 450 лева, взимат надзирателите в бобовдолския затвор, стана ясно на организирания днес сутринта пред лавката в комплекса протест на тъмничарите.

Заради ниското заплащане постоянно има незаети щатни бройки за надриратели в Бобов дол, а и не само там, казаха излезлите към 40 протестиращи от там, затворническото общежитие в с. Самораново и от охраната на арестите в Кюстендил и Дупница.

Исканията им са старите - да се изпълни приетият през юли т.г. закон за МВР, според който заплащането в системата трябва да е по друг регламент, отчитащ времетраенето на дежурствата, заплащането на часовете за разположение и нощния труд, каза лидерът на синдиката на служителите в затворите в Бобов дол Георги Стоянов, цитиран от "Труд".

Министерството на правосъдието нямало пари да изплати сумите за индексиране на заплатите на тъмничарите и в това е проблемът. Не е предвидено и изравняване на получаваните суми за храна и работа при специфични условия на труд с тези в МВР. Така на практика служителите в затворите остават с най-ниските заплати в сектор "Сигурност", оплакват се надзирателите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов