Избрани Новини

Опасните места у нас - около 1 000, участъкът край Мурсалево сред тях

В България в момента има около хиляда места по пътищата, на които има опасност от срутване

В България в момента има около хиляда места по пътищата, на които има опасност от срутване на скални маси или от падане на подпорни стени вследствие на обилните дъждове. Това съобщи за в. „Труд" шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. На такова място край Мурсалево в четвъртък вечерта паднаха към 80 тона скали, които са откъснали едната лента на пътя и това предизвика катастрофата между автомобил и камион и последвалото подпалване на влак.

Опасност от падащи камъни и скали, които мрежите не могат да удържат, има по пътя от Пазарджик към Пещера, Батак и Доспат. Опасен в това отношение е и пътят Асеновград-Пампорово-Лъки, както и един третокласен път след Доспат, около който има високи скали. 

„В района на Смолян, на Искърското дефиле и изобщо в планинските райони такива опасности дебнат отвсякъде", каза Лазаров.

Другата опасност при големите дъждове е падането на подпорни стени, каквото се случи по пътя за Банско. Такова пропадане има също по участък от пътя за Девин и около Елена, където стените са вече доста стари, каза пътният шеф.

„За ремонтирането на опасния участък край Мурсалево трябват към 1,5-2 млн. лв. Сега водим преговори с управляващия орган на оперативна програма „Околна среда" да станем бенефициенти за такива ремонти, но това евентуално ще стане от новия програмен период", каза Лазаров.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов