Избрани Новини

Гръцки и румънски полицаи пазят туристите в Банско

Община Банско бе домакин на пресконференция във връзка с командированите румънски и гръцки полицаи

Представители на нашето и румънското министерство на вътрешните работи, както и на Посолствата на Гърция и Румъния в България участваха в пресконференцията. За пета поредна година, община Банско е активна страна в съвместните действия между министерствата на вътрешните работи на България, Гърция и Румъния, като традиционно поема разходите на командированите в курорта полицаи. Те, заедно със своите български колеги – общо 42 допълнителни полицейски служители, спомагат за обезпечаването на обществения ред и сигурност в района на града и ски-зоната.

„Практиката на съвместните патрули с представители на румънски, гръцки и български полицаи се осъществява от сезон 2011/2012 г. в Банско, като оценката за дейността им е много добра. Чуждите полицейски служители работят приоритетно с граждани на своята държава и подпомагат комуникацията им с местните полицейски органи. Така се вдига качеството на услугата „сигурност“ и гостите на курорта с всяка изминала година се убеждават все повече в ползата от това международно полицейско сътрудничество. Благодаря на кмета Георги Икономов и на общинското ръководство за финансовото обезпечение на престоя на командированите служители. Това на практика прави възможно присъствието на повече партули в курорта“, каза зам.-главният секретар на МВР Георги Костов, който пристигна в Банско специално за пресконференцията.

Гръцките и румънските полицейски служители изразиха надежда,че и тази година съвместната работа със служителите на РУП – Банско ще бъде в полза на туристите. Те споделиха, че често получават писма и поздравления, в които туристи им благодарят за оказаната помощ и подкрепят присъствието им в Банско.

„В периода на Световната купа по ски за жени през 2014-15 г., края на месец февруари, началото на март ще имаме допълнително 10 полицейски служители, които да опазват обществения ред, тъй като именно тогава се очакват много гости. С радост мога да кажа, че миналият сезон премина спокойно без съществени нарушения, което говори за добрата организация на полицията. Община Банско ще продължи да заделя средства за командироване на униформени служители от други държави, тъй като сигурността на жителите и на гостите ни е изключително важна за нас“, заяви зам. кметът Александър Мацурев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов